Her øver kystjegere med Hellfire-missil i Finnmark

5000 soldater deltar i vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under øvelsen Joint Viking deltar 5000 soldater i det som er den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967.

En kampenhet med lang erfaring fra Afghanistan deltar også i øvelsen som skal gjøre Forsvaret bedre rustet til å forsvare landet.

Operatørene fra Kystjegerkommandoen er trent opp i å angripe viktige mål i kystsonen, og ta seg inn i områder som en fiende kontrollerer.

I en video TV 2 har fått tilgang til, ser man hvordan en gruppe kystjegere gjennomfører skyting med Hellfire-missiler fra Sørøya. Videoen gir et sjeldent innblikk i virksomheten til kampenheten som er blant Forsvarets mest dekorerte.

Kystjegerne tilhører en mobil avdeling som ble opprettet etter at kystfortene ble nedlagt, og har blant annet i oppgave å bekjempe sjømål fra land. Hellfire-missilene kan ramme mål på flere kilometers avstand. 

Øvelsen har blitt planlagt i lang tid, og vårt nordligste fylke er valgt fordi det gir krevende topografiske og klimatiske forhold. Mandag var en stor militærkolonne på vei fra Bardufoss i Indre Troms til øvingsområdet i Finnmark. Bilister som ferdes langs veiene blir bedt om å utvise tålmodighet, skriver Nordlys.

5000 SOLDATER DELTAR: Storøvelsen Joint Viking varer frem til 18. mars. Grafikk: Forsvaret
5000 SOLDATER DELTAR: Storøvelsen Joint Viking varer frem til 18. mars. Grafikk: Forsvaret