GLADCELLE: Politiet håper denne glattcella vil lette sinnet til de som må tilbringe natten på politistasjonen. Foto: Jonny Giskegjerde
GLADCELLE: Politiet håper denne glattcella vil lette sinnet til de som må tilbringe natten på politistasjonen. Foto: Jonny Giskegjerde

Fra glattcelle til «gladcelle»

Politiet i Kristiansund vil ha glattceller som gjør gjestene gladere og lettere til sinns.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politioverbetjent Knut Fugelsnes ved Kristiansund politistasjon var lei av de 20 år gamle triste og ensfargede glattcellene og fikk lokale kunstnere til å gjøre noe med dem.

– Det startet før jul da jeg tok kontakt med kunstner Steinar Jakobsen og spurte om han ikke kunne male to av cellene slik at de fikk motiver som gjestene kunne hvile øynene på og føle seg beroliget, sier Fugelsnes til TV 2.

Til nå er to av de ti glattcellene kammeret har til rådighet snart ferdigmalt, og overbetjenten er veldig fornøyd.

– Jeg synes det ser veldig bra ut. Det har blitt endel fliring fra kollegene her, men vi håper og tror dette vil få en positiv effekt, at gjestene blir mer glade til sinns og at det forhåpentligvis vil lette arbeidet vårt, forteller han.

Kunstner Steinar Jacobsen måtte tenke seg om før han sa ja til forsøksprosjektet.

– Jeg tenkte i utgangspunktet at dette ikke var noe for meg. Men da jeg fikk med meg de to tvillingsøstrene Beate og Anette Thomsen, to hittil ukjente kunstnere, tente jeg på prosjektet og vi satte i gang over nyttår, sier Jakobsen til TV 2.

Det var lokalavisa Tidens krav som først skrev om prosjektet. 

Ikke psykedeliske motiver

Den lokale kunsteren forteller at de har fått full kunstnerisk frihet, men under én betingelse.

– Vi måtte ikke male psykedeliske motiver, det kan jo ofte være folk i psykisk ubalanse som tilbringer en natt eller to der. Vi valgte derfor motiver med beroligende stemning som øynene kan hvile på, kall det gjerne idyll. Et ungt par som nyter en solnedgang, barn som leker. En av tvillingsøstrene liker å male klovner, så derfor havnet en klovn på veggen i glattcella, forteller Jacobsen som innrømmer at han selv har tilbragt en natt eller to på glattcella.

Snart er de to cellene klare, de skal kun få et lag med lakk over malingen først.

– Det skal bli interessant å se hvordan gjestene reagerer når de våkner opp der. Blir det vellykket vil det jo hjelpe politiet i og med at de får mindre arbeid med de som overnatter i glattcella. Og så kan det kanskje inspirere andre politistasjoner til å gjøre noe lignende. Kanskje kan vi begynne å kalle det gladcelle istedenfor glattcelle, sier han lett lattermild.

Frivillig valg av celle

Selve glattcella vil som før kun inneholde en madrass samt at gjestene har tilgang på vann og toalett.

Men det er slettes ikke sikkert at alle vil sette pris på de fargerike omgivelsene.

– Det skal gå bra, de som ikke er interessert i kunstverkene vil få tilbud om en vanlig grønn celle, sier Fugelsnes.

De tre kunstnerne har gjort jobben gratis, politiet har betalt for malingen.