Energi fra solen er det eneste som driver dette flyet 

Mandag startet Solar Impulse det første forsøket på å fly jorda rundt med fornybar energi.

TAKE-OFF: Mandag startet det første forsøket på å fly jorden rundt, i et fly som kun er drevet av solenergi. Foto: Afp
TAKE-OFF: Mandag startet det første forsøket på å fly jorden rundt, i et fly som kun er drevet av solenergi. Foto: Afp

Med den sveitsiske piloten André Borschberg ved spakene, tok solflyet av østover fra Abu Dhabi mandag morgen. Han og landsmannen Bertrand Piccard skal bytte på å fly Solar Impulse 2 rundt jorda de neste fem månedene.

Prosjektets mål er å fronte nytten av fornybar energi, og de to oppfinnerne og flygerne skal etter planen presentere sine erfaringer på klimakonferansen i Paris i desember.

Solflyet deres veier ikke mer enn en stor bil, men vingespennet er like bredt som hos et stort passasjerfly. Vingene er dekket av solcellepaneler som forsyner fire propeller med strøm.

Mandagens avgang fra Al-Bateen flyplass i Emiratene er et resultat av parets forskning og testing gjennom 13 år.

På den 35.000 kilometer lange reisen skal flyet etter planen innom blant annet Oman, India, Kina, Hawaii og New York, før det krysser Atlanteren og vender tilbake til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Borschberg og Piccard har sagt at de akter å benytte seg av selvhypnose og yoga for å holde ut de lange soloflygningene og ekstreme temperaturforandringene.

I 2013 brukte de to drøyt to måneder på å krysse det amerikanske kontinentet med en tidligere modell av Solar Impulse. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2