Bård Anton (68) døde 48 timer etter han ble skrevet ut 

St. Olavs hospital ga Kirsten beskjed om at ektemannen var ferdigbehandlet, og at han skulle på sykehjem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26. juli 2014 får Bård Anton Holand en alvorlig hjerneblødning.

Legene ber kona Kirsten Davidsen om å forberede seg.

– De sa hele tiden at han var døende, forteller hun. 

Men så en dag får enken beskjed om at mannen hennes er ferdigbehandlet, og at han skal overføres fra nevrokirurgisk avdeling ved St. Olavs hospital til Nidarvoll helsehus. 

– Han skulle på rehabilitering, forteller hun. 

BÅRD ANTON: Bare 48 timer etter at han ble skrevet ut fra sykehuset døde han. Foto: Kirsten Davidsen/TV 2
BÅRD ANTON: Bare 48 timer etter at han ble skrevet ut fra sykehuset døde han. Foto: Kirsten Davidsen/TV 2

Hevelse og sår i ansiktet

Ingen varsler Kirsten om selve overføringen. Hun må selv kontakte helsehuset for å få vite at mannen hennes har ankommet. 

Hun er hos ham den ettermiddagen. Bård Anton er sliten, og Kirsten drar hjem for natten. Dagen etter finner hun ham sterkt forkommen i en rullestol. 

– Han var iskald, kaldsvettet og jeg fikk ingen kontakt med ham. Han var så dårlig.

Bård Anton har en hevelse og flere sår i ansiktet.

– Jeg spør om han har falt og slått seg, og får til svar at han hadde vært så urolig i natt. De har måttet tilkalle legevakt fordi han var så dårlig.

Kirsten frykter at det nærmer seg slutten. Legevakten blir på nytt tilkalt.

–  Dårlig kommunikasjon

Ett helt døgn etter at 68-åringen ankommer helsehuset oppdager helsepersonalet at han må ha morfin og oksygen mot de sterke smertene. Alt han hadde fått var Paracet og beroligende.

Den natten dør Bård Anton.

Kirsten sitter igjen med spørsmål. Hvorfor ble hennes døende mann skrevet ut fra sykehuset, og visste helsehuset at tilstanden hans var så alvorlig?

– De kan ikke ha visst det. Det her handler om dårlig kommunikasjon mellom St. Olavs og helsehuset. Noe har gått helt galt, fordi med den behandlingen de ga kunne de aldri ha visst hvor syk han var.

Vedtak om korttidsopphold

Det står ingenting om at Bård Anton Holand var dødssyk, eller hadde begrenset levetid i journalen som ble sendt fra St. Olavs hospital.

Nidarvoll helsehus opplyser også om at sykehuset hadde gjort vedtak om korttidsopphold for 68-åringen. 

– Vi visste ikke om han kom til å dø. Men det som var minst sannsynlig var at han kom til å få et leveverdig liv. Så vi føler at vi har gjort ting rett, sier Geirmund Unsgård, klinikksjef på nevroklinikken ved St. Olavs hospital. 

– Jeg ser ikke at jeg har anledning til å overprøve St. Olavs sine faglige vurderinger. Mitt ansvar som enhetsleder her ved helsehuset er å sikre at jeg har personale som kan gi best mulig oppfølging til pasientene som kommer her, sier Helge Dahlen, enhetsleder ved Nidarvoll helsehus. 

– Alvorlig hendelse

Pasient- og brukerombudet i Sør-Trøndelag er imidlertid ikke i tvil, og sender saken til fylkeslegen.

– Som pasientombud ser jeg alvorlig på denne saken. Det er flere årsaker til det. Det ene er at det her er en pasient som er alvorlig syk, han dør innen 48 timer ved ankomst til sykehjemmet. Som jeg har forstått det, så har heller ikke dette sykehjemmet spesialkompetanse på lindrende behandling, sier pasientombud Elin Bakken. 

– Uholdbar utskrivingspraksis

For en uke siden vedtok bystyret i Trondheim vedtok sterk kritikk mot St. Olavs` utskrivingspraksis.

– Det er helt uholdbart at sykehuset skriver ut folk for tidlig, sier Rune Olsø, medlem i kontrollkomiteen i Trondheim kommune. 

Kirsten deler historien sin i håp om at ingen andre får oppleve det samme.  

– Jeg vil ha slutt på at de sender dem ut når de er dødende og sier at de skal på rehabilitering. Han skulle fått dødd på sykehuset, sier enken.