NORSK DOMINANS: Eirik Brandsdal vant sprinten i Lahti foran overraskelsesmannen Sindre Bjørnestad Skar.
NORSK DOMINANS: Eirik Brandsdal vant sprinten i Lahti foran overraskelsesmannen Sindre Bjørnestad Skar.

Dobbelt norsk også blant herrene

Eirik Brandsdal vant foran sensasjonen Sindre Bjørnestad Skar.

I en ren norsk-fransk finale tok Eirik Brandsdal kommandoen fra start og slapp aldri konkurrentene forbi seg i de finske skoger.

Sindre Bjørnestad Skar var den som holdt best følge med Kjelsås-løperen, og fikk med det sitt store internasjonale gjennombrudd. Richard Jouve knep den siste pallplassen.

Håvard Solås Taugbøl viste seg også fram i verdenstoppen for første gang med fjerdeplass, mens Baptiste Gros og Renaud Jay tok de to siste plassene i finalen.

Høy trynefaktor

Det ble en merkelig konkurranse i Lahti. Flere av de største favorittene røk ut før finalen - de fleste grunnet fall eller uhell. Av de norske forsvant Martin Johnsrud Sundby ut av løypa i kvartfinalen etter at Finn Hågen Krogh hindret en finsk løper rett foran ham. Tour de Ski-vinneren kom seg heldigvis på beina igjen og fullførte løpet.

Krogh ble selv disket på grunn av manøveren. Italieneren Federico Pellegrino, som er Kroghs nærmeste konkurrent i kampen om sprintverdenscupen, røk også ut da han falt i et annet kvartfinaleheat.

I semifinalen var det Petter Northug jr. sin tur til å gå på tryne - og det på komisk vis. Allerede før første stavtak presterte nemlig VM-kongen å hekte i start-gaten, og 29-åringen var dermed sjanseløs på en finaleplass.

Uvanlig finaleheat

Med de fleste favorittene ute lå veien åpen for løpere som normalt sett ikke hevder seg helt i toppen. Av disse tok den norske duoen Taugbøl og Skår virkelig vare på sjansen - sammen med Jouve, Gros og Jay dannet de et uvanlig ukjent finaleheat.

Brandsdal var finalens storfavoritt og tok tidlig føringen i feltet. Kjelsås-løperen fortsatte kjøret helt til mål, og mens resten av feltet kjempet som løver om å få de beste posisjonene bak fosset 28-åringen inn til sin femte verdenscupseier i karrieren. Skar viste seg å være den sterkest i flokken bak, og juniorverdensmesteren fra 2011 fikk dermed sitt store internasjonale gjennombrudd. Det samme kan også sies for Taugbøl, som debuterte i sprintverdenscupen så sent som desember 2013.

Etter et skuffende VM ble det altså en solid opptur for Brandsdal, som tok sin andre verdenscupseier for sesongen.