Derfor gleder «Frikjent»-forfatterne seg ekstra mye til neste episode

Forfatterne bak dramasuksessen Frikjent er aller mest fornøyd med de lavmælte scenene.

– Det trenger ikke å være actionfylt for å fenge folk, sier manusforfatter Siv Rajendram Eliassen. Sammen med Anna Bache-Wiig har hun skrevet manuset til dramaserien Frikjent som hadde premiere på TV 2 mandag.

Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) reiste hjemmefra for 20 år siden etter å ha blitt frikjent for drapet på kjæresten. Nå har han gjort lykke som forretningsmann i Asia og er tilbake for å redde hjembygden fra økonomisk ruin. 

I en gripende scene møter Borgen sin mor (Anne Marit Jacobsen) for første gang på 20 år. (Se klippet i videoen øverst i artikkelen!)

– Den scenen er noe av det vi er mest fornøyd med. Vi tror vi har klart å formidle noen ekte følelser. Det trenger ikke å være høydramatisk hele tiden. Noe av det som har vært utrolig gøy for oss er at vi har fått så mange gode tilbakemeldinger på blant annet denne scenen som bare handler om det som foregår mellom mennesker, sier Eliassen.

Forfatternes favoritt

Men manusforfatternes favorittscene i serien har seerne fortsatt i vente. 

DET FØRSTE MØTET: Aksel (Nicolai Cleve Broch) møter sin mor (Anne Marit Jacobsen) for første gang på 20 år. Foto: TV 2
DET FØRSTE MØTET: Aksel (Nicolai Cleve Broch) møter sin mor (Anne Marit Jacobsen) for første gang på 20 år. Foto: TV 2

– Vi elsker scenene med Aksel og familien. Favoritten vår kommer i episoden på mandag. Da er Aksel, moren og broren samlet igjen for første gang, sier Eliassen. 

Bache-Wiig er enig. Hun trekker frem skuespillernes innsats.

– De har tatt denne fortellingen og gjort den til sin egen. Det er nesten det fineste med å skrive manus. Det er som å gi noen en stafettpinne og så ser du hva som skjer. Det er akkurat som det eksploderer litt, sier hun.

Nervøse

Serien har blitt svært godt mottatt. Seerne skryter på sosiale medier og både VG, Aftenposten og Filtermagasin har trillet fem på terningen.

– Det har vært veldig kjekt med anmeldelsene, men nesten enda hyggeligere med så gode tilbakemeldinger fra publikum, sier Bache-Wiig.

Manusforfatterne forteller om nervepirrende dager frem mot premieren 2. mars.

– Jeg spiste nesten ikke på fem døgn. Jeg var så spent, sier Eliassen.

– Jeg var så nervøs før premieren, så da jeg fikk vite seertallene på tirsdag, kollapset jeg, forteller Bache-Wiig. 

660.000 nordmenn så første episode av Frikjent. Aldri tidligere har en dramapremiere trukket et så stort publikum på TV 2. Veldig gøy, sier manusforfatterne.

– Vi er jo historiefortellere og er spente på om folk vil høre på historien vår og ta den til seg, sier Bache-Wiig som tidligere har skrevet tre romaner og har lang erfaring som skuespiller. 

Hennes manusmakker har stått bak flere populære tv-serier og filmer. I 2008 fikk Eliassen Amanda-pris for beste manus for «Varg Veum - Falne Engler».

– Når man skriver, glemmer man litt at dette skal ut. Dette har vært vår lek over lang tid. Plutselig leser man om «Frikjent-Synnøve» i en artikkel. Det som var vårt, er nå allemannseie og mange har meninger om det. Det er fint, men rart, sier Eliassen.

Inspirert av Tengs-saken

Manuset til serien er inspirert av en virkelig drapssak. I 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet drept i Karmøy i Rogaland. Fetteren hennes ble tiltalt og senere frikjent for drapet, men likevel dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre.

– Vi ville være åpne med at Frikjent er inspirert av Birgitte Tengs-saken. Vi ønsket å ta opp noen av de store dilemmaene som en slik sak etterlater seg, sier Eliassen.

Forfatterne understreker samtidig at karakterene er fiktive og historien rent eventyr. 

– Det vil bli enda tydeligere når serien fortsetter at dette er en helt selvstendig historie som står på egne bein, sier Eliassen.

Andre episode sendes på TV 2 mandag klokken 21.45, men er allerede tilgjengelig på TV 2 Sumo.