KAMPANJE: Hvorfor er det så vanskelig å se svart og blått?, spør Frelsesarmeen i Sør-Afrika. Foto: Skjermdump Twitter / @SalvationArmySA
KAMPANJE: Hvorfor er det så vanskelig å se svart og blått?, spør Frelsesarmeen i Sør-Afrika. Foto: Skjermdump Twitter / @SalvationArmySA

Kjolefargekaoset brukes i antivold-kampanje

Frelsesarmeen i Sør-Afrika bruker kjole-buzzen i ny kampanje for å bekjempe vold mot kvinner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorfor er det vanskelig å se blått og svart?, heter det i Frelsearmeen i Sør-Afrikas nye kampanje for å bekjempe vold mot kvinner.

Forrige uke havnet «hele» internett i en vill diskusjon om hvilken farge en kjole har, og diskusjonen delte folket mellom de som mente at den var hvit med gull-rysjer, og de som mente den var blå og svart.

Søkelyset på vold

Fredag la Frelsesarmeen i Sør-Afrika ut et bilde av kjolen på Twitter, satt i en helt annen sammenheng.

De ønsker å bruke kjole-diskusjonen til å rette søkelyset mot vold mot kvinner.

– Vi ville benytte oss av hypen til å spre dette viktige budskapet, sier kreativ leder for kampanjen, Wihan Meerhloz, ifølge ABC News

På kampanje-bildet har de brukt en modell, kledd i den omdiskuterte kjolen, men det mest iøynefallende denne gangen er sårene og blåmerkene kvinnen har i ansiktet og på bena.

Teksten lyder: Hvorfor er det så vanskelig å se blått og svart? En av seks kvinner rammes av vold.

– Vi friker ut!

Utgangspunktet for diskusjonen var et innlegg på nettstedet Tumblr, med teksten: «Hjelp meg – er denne kjolen hvit og gull, eller blå og svart? Jeg og vennene mine klarer ikke bli enige og vi friker helt ut».

Avsenderen var den 21 år gamle skotske sangeren Caitlin McNeill, som forteller til Business Insider kjolen ble brukt i et bryllup, av brudens mor.

– Hun tok bilde av kjolen og sendte til bruden.Det ble deretter postet på Facebook, men ingen var enige om fargen.

Kjolebildet ble også postet på Tumblr, og det var da det hele tok av.

Debatten har også gått så langt at sangfuglen Taylor Swift har engasjert seg i saken. Hun skriver blant annet at hun føler det er lureri, og avslutter med at den åpenbart er blå og svart.