Derfor skjermes gullhåpet Tiril fra pressen

Tiril Eckhoff slipper å møte pressen like ofte som sine lagvenninner under VM.

Kontiolahti (TV 2 Sporten): Tiril Eckhoff slo for alvor gjennom internasjonalt under Sotsji-OL i fjor.

I Russland ble det tre medaljer på 24-åringen.

Og i takt med medaljesankingen har oppmerksomhet økt etter gjennombruddet i OL.

Henvendelsene har vært så mange at Eckhoff til slutt måtte sette ned foten og si at nok er nok.

- Presset til å gjøre ting jeg ikke ville
Det hele toppet seg etter den skuffende helgen i Holmenkollen i februar. Da orket hun ikke å snakke med pressen - utover noen pliktskyldige kommentarer til tv-rettighetshaverne.

Samtidig rettet hun en pekefinger mot landslagsledelsen.

- De siste dagene har vært skikkelig tøffe. Jeg har fått gjennomgå takket være de rundt meg som presser meg til å gjøre ting jeg ikke vil, sa hun til TV 2 Sporten 14. februar.

Nå har landslagsledelsen tatt grep for å skjerme Tiril Eckhoff under VM i Kontiolahti. Selv om gullhåpet er Norges mest kjente kvinnelige skiskytter for øyeblikket, fikk hun pressefri allerede på mesterskapets andre dag.

- Det er alltid sånn at det faller mye på noen utøvere. Tiril er den som er mest profilert på jentesiden, og pågangen er mye større enn hos de andre jentene. Av og til må vi bare se på totalen og sørge for at hun får ro og de mest optimale forberedelsene til de neste konkurransene. Hvis ikke må hun løpe fra det ene intervjuet til det andre hele tiden, forteller Idrettssjef Per-Arne Botnan til TV 2 Sporten etter å ha gitt Tiril Eckhoff fri under pressetreffet før lørdagens sprint i Kontiolahti.

- Må begrense tilgangen
Botnan skjønner imidlertid at Eckhoff er blitt et yndet intervjuobjekt for en samlet sportspresse det siste året.

- Tiril har vært den som har vært best, og da skjønner jeg jo at hun er den som er mest interessant for media. Men det kan bli for mye til slutt, både for Tiril og de andre utøverne. Derfor må vi begrense tilgangen, og vi håper at media har forståelse for det, forklarer han.

TV 2 Sportens skiskytter-ekspert Ole Kristian Stoltenberg forstår skiskytterforbundets avgjørelse.

- Hele sesongen har det vært mye press på Tiril. Hun får de fleste spørsmålene, og ofte om hun er den nye Tora Berger eller den nye skiskytterdronningen. Det synes jeg er direkte ufint. Tiril er Tiril, og Tora er Tora. Tora Berger er per nå forholdsvis uerstattelig, påpeker eksperten.

- Vi får heller snakkes i 2018 og se hva Tiril har levert da. Jeg synes det er greit at hun får pressefri, selv om det er tidlig i mesterskapet, legger han til.

- Håper hun ikke stresser
Stoltenberg håper imidlertid ikke at Tiril Eckhoff selv stresser med å møte pressen for å profile seg selv og skiskyting som sport.

- Jeg håper ikke at Tiril gjør VM til noe større enn det egentlig er, og at hun er for stresset i forhold til at det er VM nå. Hun må tenke at VM bare er et helt vanlig skirenn, understreker han.