I denne kommunen er det nesten fritt fram for kriminelle

I 2013 ba kommuneledelsen på Utsira politiet om å gjøre en promillekontroll etter flere bekymringsmeldinger fra innbyggere. To år senere har de fortsatt ikke sett politiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2013 besøkte politiet Utsira kommune i Rogaland og avholdt politiråd. Ordfører ba politiet om å gjennomføre en promillekontroll for det var mistanke om promillekjøring på øya.

– Vi hadde fått flere bekymringsmeldinger om promillekjøring i helgene og ba politiet følge dette opp. Men vi har ikke sett noe til dem, sier ordfører Marte Klovning Eide (Ap) til TV 2.

Politiet innrømmer at forespørselen fra kommuneledelsen ikke er blitt fulgt opp.

– Vi har prøvd å planlegge å få det til, men det har vi ikke klart. Vi var der i april 2014 og gjennomførte en trafikkontroll med promille, men ikke i helg. Så det må vi forsøke å få til i 2015, sier lensmann på Karmøy Marte Ellingsen.

Innbyggerne på Utsira kan knapt huske sist de så politi på øya. Foto: Kristian Myhre/TV 2
Innbyggerne på Utsira kan knapt huske sist de så politi på øya. Foto: Kristian Myhre/TV 2

Færre lensmannskontor

Regjeringen la fredag forslaget om ny politireform fram for Stortinget. Den nye nærpolitireformen vil slå sammen dagens 27 politidistrikt til 12. Antallet tjenestesteder vil bli redusert fra 354 til drøyt 200.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, som Utsira er en del av, vil bli slått sammen med Rogaland politidistrikt og bli ledet fra Stavanger.

– Vi har en god dialog med politiet i Haugesund, men føler ikke at det blir fulgt opp. Hvis politiledelsen blir lagt til Stavanger så kan det i alle fall ikke bli bedre, sier ordfører Marte Klovning Eide.

Delte meninger

TV 2 har spurt landets ordførere om forventningene til den nye politireformen. 60 prosent av ordførerne har svart.

30 prosent svarer at de tror reformen vil gi bedre polititjenester. 25 prosent tror ikke den vil påvirke tjenesten i kommunen. 38 prosent tror den vil gi innbyggerne et dårligere tilbud. 6 prosent svarer vet ikke.

Høyre-ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes kommune i Vest-Agder er en av de som har stor tro på reformen.

– En vil ha penger til å ansette flere polititjenestemenn- og kvinner. Vi vil få mer synlig politi, og vi vil ha flere politifolk i de ulike distriktene, sier Janne Fardal Kristoffersen til TV 2.

Hun tror responstiden vil bli kortere.

– Hvis en bruker pengene på veldig mange dyre kontorer rundt omkring, som det kanskje ikke er folk på en gang, ja, det hjelper lite på folks trygghet, sier hun.

– Blir borte fra distriktet

John Paulsby har jobbet som politi og vært ansatt ved lensmannskontor siden 1977. De siste tre årene har han hatt permisjon for å være ordfører i Tydal kommune i Sør-Trøndelag.

Han har svært lite til overs for reformen hans eget parti Venstre har skrevet under på.

– Hvis det skal sentraliseres og bygges opp store enheter i de store byene, og de store lensmannskontorene skal bort, så tror jeg det blir slik vi allerede erfarer - at polititjenestene blir litt borte fra distriktet, sier ordfører John Paulsby (V) til TV 2.

Dårlig magefølelse

På Utsira er det få som husker sist de så en politipatrulje. For mange framstår norges miste kommune mest som Rogalands svar på Kardemomme by. Siste innbrudd skal ha vært i en fryseboks for 10-12 år siden.

Men Utsira-ordføreren forteller at kommunen til tider har problemer med høy fart, fyllekjøring og hærverk.

– Jeg har litt dårlig følelse i magen når jeg snakker om dette i media fordi jeg bekrefter at kommunen er et sted der du kan gjøre som du vil. Men samtidig er jeg nødt til å gi beskjed, sier Marte Eide Klovning.