Norges mektigste kvinner: – Døtrene våre skal få leve sitt liv som de selv vil 

Norges mektigste kvinner er ikke redde for å slippe døtrene sine ut i det norske samfunnet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med kvinnedagen 8. mars var landets to mektigste kvinner, statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund, sammen i TV 2s God Morgen Norge fredag. 

Begge er enige om at det er positivt å være kvinner i de rollene de har. 

– Det er mange land som har hatt én kvinnelig statsminister, men ikke mange som har hatt to, sier statsminister Erna Solberg. 

– Det er et godt signal om hvor godt fundert likestillingen har blitt i vårt samfunn, sier Solberg. 

Behandles ikke annerledes

Skogen Lund er den første kvinnelige lederen i NHO, og forteller at hun er glad for at det har blitt helt naturlig at en kvinne sitter i en slik stilling. 

– For 20 år siden hadde dette vært helt utenkelig. Det som er så flott med at vi også har kvinnelig statsminister er at jeg ikke tror at man tenker over det lengre, for det har blitt naturlig. Det er da vi virkelig begynner å nærme oss, sier Skogen Lund. 

Hverken Skogen Lund eller Solberg opplever å bli behandlet annerledes i rollene de besitter fordi de er kvinner. 

– Nei tvert i mot. Jeg har heller opplevd å bli løftet frem, og at mennesker rundt meg har ønsket at jeg skal lykkes. 

Toppledere og mødre

Både Solberg og Skogen Lund er, i tillegg til å være landets mektigste ledere, også mødre.

Begge tror døtrene deres vil få de samme mulighetene som sønnene sine. 

– Jeg forteller datteren min at det er viktig å ta utdanning, og være kvalifisert. Men alle skal leve sine egne liv. Det må ikke bli sånn at datteren min føler at hun må bli leder, fordi moren har vært statsminister, sier Solberg. 

– Datteren min møter på mange måter et likestilt samfunn. Når det er sagt er det fortsatt et ganske kjønnsdelt arbeidsliv, med kjønnstradisjonelle yrkesvalg. Det endrer seg, men det endrer seg sakte. Det jeg er opptatt av er at alle skal ha samme mulighet til å realisere sine drømmer, uavhengig av kjønn, sier Skogen Lund.

– Kvinner har inntatt offentlig sektor og politikken, men jeg savner enda flere kvinner inn i næringslivet, sier Skogen Lund. 

– Samtidig er jeg enig i med Solberg i at være døtre skal få leve sine liv, uavhengig av hva vi har valgt og prioritert.