Forsvaret tester ut 18 måneders førstegangstjeneste

Kristin Nornes er en av 5000 soldater som deltar i vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark.  Hun er i tillegg en av få utvalgte som tester ut 18 måneders førstegangstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 5000 soldater, 400 kjøretøy, stridsvogner og artilleri er på veg nordover til Finnmark, der øvelse Joint Viking starter mandag.

Med i styrken er også Kristin Nornes (21), en av de utvalgte som nå tester ut 18 måneders førstegangstjeneste. Mer bruk av teknologi, setter helt nye krav til soldatutdanningen, og utvidet førstegangstjeneste prøves ut for å sikre at mest mulig kompetanse blir lengst mulig i forsvaret.

– Utdanningen tar tid, så det er greit at du har et ekstra halvår på å fortsette på det nivået du er kommet.

– Det er altså et klokt tiltak?

– Ja, sier hun til TV 2.

Skikkelig flyttesjau

Å flytte brigaden nordover er en øvelse i seg selv, og etter tiår med krevende utenlandsoppdrag, vil øvelser på norsk jord nå få høyere prioritet. Det handler ikke minst om å samøve hær, flyvåpen og sjøforsvar.

– Det er vanskelig, og vi må øve mye på det, og vi må øve på det i hele landet for å bli gode for å være til forsvar for Norge, i hele landet, sier oberstløytnant Aleksander Jankov, talsmann for Hæren.

Forsvaret er ikke redd for at økt norsk militær aktivitet ved grensen mot Russland skal bli oppfattet som en provokasjon.

Ingen provokasjon

– Nei, det er det ikke. Denne øvelsen ble planlagt allerede høsten 2013, og er varslet til våre naboer i øst. Og det er avgjørende for oss at vi kan øve i hele Norge, sier han til TV 2.

For nå er det nettopp forsvaret av Norge som prioriteres. En utvidelse av verneplikten fra 12 til 18 måneder er et tiltak, og Kristin Nornes en av dem som lot seg invitere.

Kristin blir i hæren

– Vi fikk alternativet når vi var på rekrutten. Og jeg syntes det hørtes ut som en god plan, forteller hun.

– Var det en god plan?

– Ja, så langt så bra.

Ja, så bra at  hun nå har bestemt seg for å satse på en karriere i hæren.