VARETEKTSFENGLSET: Mulla Krekar ble siktet for oppfordring til straffbar handling etter et NRK-intervju. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VARETEKTSFENGLSET: Mulla Krekar ble siktet for oppfordring til straffbar handling etter et NRK-intervju. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Krekar-anke forkastet

Borgarting lagmannsrett har forkastet anken fra mulla Krekar over varetektsfengslingen i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder NRK.

Dermed er det klart at mulla Krekar kan holdes varetektsfengslet i fire uker, slik retten bad om.

Sist fredag besluttet Oslo tingrett at Krekar skulle varetektsfengsles i fire uker, siktet for oppfordring til straffbare handlinger. Disse uttalelsene kom i et intervju med NRK.

Truet kurdisk mann

I siktelsen ble det lagt vekt på en uttalelse som falt om Halmat Goran, som Krekar tidligere er dømt for å ha drapstruet.

– Jeg skal sende en gave dersom noen dreper ham, uttalte mullaen til NRK.

Under rettsmøtet 27. februar forklarte Krekar hva han skal ha ment med denne uttalelsen:

– Jeg har sagt at hvis han blir drept, så får de en gave. Det er en kurdisk tradisjon å gi en gave når man blir glad. F.eks hvis man får et barn, eller sønnen din kommer inn på universitetet. Om noen gir meg denne beskjeden, så fortjener de en gave.

Vant ikke fram

Det andre punktet som omfattes av siktelsen, er uttalelser i et intervju med den kurdiske kanalen NRT. Intervjuet ble sendt 12. februar.

Selv om Krekar ble dømt for tilsvarende trusler i 2012, mente ikke Oslo tingrett at det innebærer dobbelstraff å fengsle Krekar. I og med at truslene er gjentatt flere år senere, er de å anse som nye straffbare handlinger.

Krekar anket kjennelsen, men fikk altså ikke medhold i lagmannsretten.

(©NTB/TV 2)