Å skrive tekstmeldinger mens man sitter bak rattet, er forbudt - og farlig. Foto: Scanpix.
Å skrive tekstmeldinger mens man sitter bak rattet, er forbudt - og farlig. Foto: Scanpix.

Ny test: Dette er like farlig som å kjøre i fylla 

Likevel svarer svært mange at de gjør det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å skrive tekstmeldinger på mobilen mens man kjører bil er forbudt. Men likevel er det ingen hemmelighet at mange av oss gjør akkurat det.

Undersøkelser har vist at over halvparten av de mellom 23 og 35 år både tekster og bruker sosiale medier under bilkjøring.

For å vise hvor farlig det er å tekste mens man kjører bil, lot NAF tre unge sjåfører prøve seg under kontrollerte forhold på en av NAFs øvingsbaner.

Uten fokus

– De unge testsjåførene ble overrasket over hvor mye dårligere sjåfør man faktisk blir av å tekste mens man kjører, sier Morten Fransrud, fagansvarlig i NAF Trafikktrening.

De tre unge sjåførene ble satt til to oppgaver. Den ene var å skrive en tekstmelding på tid uten å kjøre. Meldingen var «Hjemme om en halvtime, klemz». Den raskeste brukte 23 sekunder på meldingen. Hadde dette vært på veien og hastigheten var 80 kilometer i timen, ville sjåføren kjørt over en halv kilometer uten å ha fokus på veien.

Bilen som er smartere enn konkurrentene

Skadet bilen

- Veldig mye kan skje på en strekning på over en halv kilometer. Det er rett og slett livsfarlig å tekste når man kjører, sier Fransrud, i en pressemelding.

Den andre delen av testen var at de unge sjåførene skulle lese en tekstmelding og svare på den mens de kjørte. Tekstingen tok selvsagt mye oppmerksomhet, og alle ble langt dårligere sjåfører.

- Vi klarte til og med å skade en av øvingsbanens biler under forsøket, og banens hindere fikk juling av de ukonsentrerte førerne, sier Morten Fransrud.

Som promillekjøring

Forskning fra USA viser at bruk av mobiltelefon i bil tilsvarer å kjøre med 0,8 i promille. Bare telefonsamtalen alene øker reaksjonstiden med 0,25 sekunder.

- Akkurat som promillekjørere, tror ikke mobilbrukere at kjøringen påvirkes av mobilbruken. Moralen er å holde seg unna teksting når man kjører bil. Piper det i telefonen, så vent til du er fremme, avslutter Morten Fransrud.-

LES OGSÅ: Du får ikke bot før du bruker mobilen