IKON: Ståle Sandbech nyter stor respekt i snowboardmiljøet for filmer og konkurransekjøring. Den kombinasjonen er det får som klarer. Foto: Matt Pain.
IKON: Ståle Sandbech nyter stor respekt i snowboardmiljøet for filmer og konkurransekjøring. Den kombinasjonen er det får som klarer. Foto: Matt Pain.

– Ståle Sandbech er den perfekte snowboardproffen

21-åringen fra Rykkinn gjør alle til lags. I kveld skal han avgjøre superduellen om sammenlagtseier i World Snowboard Tour.

I snowboard er det like viktig å være god på filmer og vise frem lek i snøen, som å vinne konkurranser.

Få klarer å ha like stor stjerne i begge miljøene, men Ståle Sandbech er en av dem, sier TV 2s snowboardekspert Jonas Greve.

– Han er den perfekte moderne snowboardproffen. Han tar vare på kjernemålgruppen gjennom rå filmsnutter som går viralt, er rollefigur, bryter grenser og er flink til å representere landslaget. Han er gjennomprofesjonalisert. Det er kult å se, sier Greve.

På TV 2 Sportskanalen kl. 22 i kveld avgjøres slopestylefinalen i US Open og sammenlagtseieren i World Snowboard Tour. Ståle Sandbech må slå kompisen Mark McMorris for å vinne begge deler.

Men tilbake til hvorfor Jonas Greve er så begeistret.

– Ståle og McMorris er verdens beste i slopestyle. Men kjørere som bare satser på konkurranser kan bli sett på som idioter. Sandbech er veldig flink med filmer også, slik Torstein Horgmo også er verdensledende på. Men det er ingen andre enn Ståle som vinner konkurranser og samtidig er flink på filmer, utdyper han.

Lager snowboardfilm med kompisene

Sandbech har denne vinteren startet på et filmprosjekt med vennegjengen sin RK1. I april og mai venter to måneder med filming for å lage en snowboardfilm med premiere i høst.

Dermed får Torstein Horgmo og Andreas Ygre Wiig konkurranse til sitt Shredbots-prosjekt.

– Dette har vi tenkt på i noen år. Vi har laget mange snutter på nett som har gått bra. Nå vil vi lage en rå snowboardfilm for å vise hvor gøy vi har det med å kjøre sammen, vise frem de beste triksene og eksperimentere litt, sier Sandbech til TV 2.

– Det har vært en drømmesesong

I konkurranser denne sesongen har Ståle Sandbech virkelig levd opp til forventningene og kvittet seg med sykdomsplagene fra i fjor høst. Bortsett fra Big Air-konkurransen i X Games har han vært på pallen i alt han har deltatt i. Seier ble det i Air+Style i Innsbruck og European Open.

For to uker siden sikret han sammenlagtseieren i Air+Style i Los Angeles. Det gjorde at han ble den første til å få ringen døpt «The ring of glory» for dette.

– Det er en legendarisk ring i snowboard-sammenheng. Tidligere fikk vinneren en slik etter hver seier, men nå er det bare sammenlagtvinneren som får den. Det er stort for meg. Det har vært en drømmesesong, slår han fast.

Suksessen har gitt 21-åringen godt over millionen i premiepenger, pluss en ny bil. Pengene får bein å gå på. Ståle Sandbech har akkurat kjøpt leilighet på Frogner i Oslo.

– Jeg har ikke vært hjemme siden januar, og jeg holder på med å ordne overtagelsespapirene akkurat nå. Jeg reiser mye, men det er i Norge jeg trives best, sa Sandbech til TV 2 på telefon fra Los Angeles etter Air+Style-seieren.

– Klin umulig å si hvem som vinner

I US Open-finalen må han hente frem sitt beste for å slå Mark McMorris, som også er en god venn. De to er nå tilnærmet like gode.

– De har duellert i hele vinter. Det er kult at det blir en grand finale mellom dem. Begge kan vinne, og det er klin kokos umulig å si hvem som er favoritt, sier Jonas Greve.

Landslagssjef Thomas Harstad gleder seg over Sandbechs utvikling.

– I fjor ble Ståle satt ordentlig på kartet hos allmennheten, men han har vært i verdenstoppen i to år. Nå har han tatt steget fra pallplasseringer til seiere. Det er kun førsteplassene han sikter på, sier landslagssjefen.

Han forteller at Sandbech alltid har vært sterk mentalt og hatt et godt konkurranseinstinkt.

– Han er blitt bedre på alt. På hopp er det nesten ingen som kan hamle opp med ham, men han har litt å hente på rails (når snowboarderne sklir på rør og gjerder og gjør triks, journ.anm.) sammenlignet med McMorris. Hever han seg der, blir han nesten umulig å slå.

Jobber med å forbedre seg

Ståle Sandbech sier han jobber med å bedre ferdighetene på rails.

– Jeg jobber med alt hele tiden. Hopp teller litt mer, men rails er viktig også. Jeg har triks jeg kan gjøre der i konkurranse, men det er noe jeg vil forbedre. Det er forskjell på å kunne triks og være trygg på å klare dem i konkurranse, forteller han.

En slopestyle-løype gir rom for kreativitet hos dem som planlegger dem. Det gjør at man må beherske et bredt spekter av triks.

– Plutselig er det med en halfpipe-inspirert del, som under European Open. Det er noe jeg ikke kjører så mye. Men det viser at det er viktig ikke å legge det bort.

Det var nettopp Sandbechs triks, double crippler, i halfpipe-delen av European Open-løypen som skilte ham fra resten. Det holdt til seier.

Leker seg med snowboard

Men hva tenker han om nok en duell med Mark McMorris?

– Vi har vist de beste triksene våre. Vi vet hva den andre kan gjøre. Det er små marginer som avgjør. Man må ha dagen. Denne sesongen har vist at også flere andre har gode dager. Og hvem passer løypen for? Det blir skikkelig vanskelig, sier Ståle Sandbech.

Sandbech leker seg med snowboard. Måten han og vennegjengen i RK1, forkortelse for Rykkinn, eksperimenterer på driver ham videre og motiverer ham.

– Plutselig lærer man seg et nytt triks. Det finnes ingen oppskift på dette. Det skjer spontant. Du kjører mye og har det gøy. Du må ha det gøy for å utvikle deg, presiserer han.

Vil overkomme sin egen frykt

Gøy for Ståle Sandbech betyr også å gjøre akrobatikk de fleste vil styre langt unna. De største snowboardtriksene nå innebærer tre saltoer i luften.

– Jeg liker å gjøre det farlige, skremme meg selv litt og overkomme frykt. Som før man prøver et nytt hopp. Hvilket triks er mulig å gjøre, er hoppet stort nok? Det skumleste er å være førstemann utfor. Klarer du å komme deg rundt? Man vil ikke lande på hodet. Det er en frykt, det er menneskelig.

De heftigste triksene er fysisk svært krevende og ikke noe man gjør hver dag.

– Man er alltid litt redd om det er lenge siden sist. En trippel cork er det mest risikable. Alt ved det er ekstremt, men skummelt på en bra måte. Det er følelsen jeg jakter på. Man må leve på kanten.