TO AV DE TILTALTE: Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. Til høyre er Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
TO AV DE TILTALTE: Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. Til høyre er Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Terrortiltalt snakket om å banke opp TV 2-journalist

OSLO TINGRETT (TV 2): Valon Avdyli (28) snakket om å banke opp TV 2s krimreporter Kadafi Zaman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FØLG SAKEN I VÅRT DIREKTESENTER HER.

Den 30. april 2014, to dager etter at Avdyli-brødrene hadde fått beskjed om at Egzon Avdyli var blitt skutt og drept i Syria, fanger PSTs avlytting opp en samtale mellom to av de terrortiltalte.

Verdt å gå i fengsel for

Det er Valon Avdyli som snakker til Djibril Abdi Bashir om å banke opp TV 2-journalist Kadafi Zaman.

– Mann, de der nyhetsfolka driver og ringer mann. PST driver og gir dem nummeret, de skitne grisene der, sier Valon Avdyli til Bashir på telefon.

– Ikke snakk med noen, sier Bashir.

– Volla, hvis de kommer på døra. Det er verdt å banke dem og sitte inne for det, mann. Han der pakistaneren, han som svartmaler islam, volla, hvis han dukker opp, jeg skal dra han inn, volla, hvis han kommer, jeg vil ikke sverge, men jeg skal dra han inn i leiligheten og jeg skal banke han og si at han trengte seg inn i leiligheten min, mann, sier Valon.

– Hvem er det du tenker på, spør Bashir.

– Hva heter han, Kadafi Zaman, sier Valon.

– Hvem bryr seg om de folka der, svarer Bashir.

Ikke overrasket

Zaman sitter i retten i dag og hører på opptaket. Han har sagt at han ikke er overrasket over truslene.

KRIMJOURNALIST: Kadafi Zaman har i flere år dekke ekstrem islamisme i TV 2. Foto: TV 2
KRIMJOURNALIST: Kadafi Zaman har i flere år dekke ekstrem islamisme i TV 2. Foto: TV 2

– Dette er ubehagelig. Men trusler mot pressen fra dette miljøet kommer ikke som noen overraskelse, sier Kadafi Zaman.

TV 2 var ikke på døren til Avdyli-familien i denne perioden.

Vil ha opptaket

TV 2 ba om rettens godkjenning til å publisere lyd fra samtalen. Aktoratet motsatte seg ikke dette, men forsvarerne til Valon Avdyli og Djibril Bashir ville ikke at opptaket skulle publiseres.

Dommer Geir Eivind Grindhaug brukte over en time på bakrommet sammen med meddommerne for å fatte en beslutning om mediene skulle få opptaket eller ikke.

Retten besluttet at TV 2 ikke skulle få tillatelse til å gjøre opptak for publisering av samtalen.

Skulle ikke skjedd

Valon ba før dommeren trakk seg tilbake om å få ordet for å gi bakgrunnen for samtalen. Han sier at flere journalister kom på døren etter brorens død, og at broren fikk en melding av Zaman som gjorde ham sint.

– Det skulle ikke ha skjedd, men jeg ble veldig sint da, sier Valon.

Enormt avlyttingsmateriale

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, har brukt store ressurser på å følge og avlytte de tre mennene som er tiltalt i en historisk terrorsak i Oslo tingrett.

Det er sikret 25.000 lydfiler, hovedsaklig fra telefon og noe romavlytting.

– Faktisk materiale er ca. halvparten. Det totale materiale er på ca. 13.000 unike samtaler, anrop eller forsøk på anrop, forklarer PSTs kriminalanalytiker i retten.

Valon Avdyli har selv ikke hatt noen telefon og derfor er mesteparten av filene (7.500-8.000 samtaler og forsøk på anrop) knyttet til han. 3.500 samtaler og forsøk på anrop er knyttet til Bashirs telefon. I tillegg er 1.600 samtaler og forsøk på anrop knyttet til en tidligere mistenkt som ikke ble tiltalt.

I dag fortsetter påtalemyndigheten å spille av avlyttingsmateriale i saken.

Les grundig rettsreferat her.