GROV OVERGREPSSAK: Advokat Espen Wangberg (fra v.), advokat Knut Fure, advokat Gunhild Bergan og aktor Alvar Krafft Randa i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
GROV OVERGREPSSAK: Advokat Espen Wangberg (fra v.), advokat Knut Fure, advokat Gunhild Bergan og aktor Alvar Krafft Randa i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Gråtende mor (23) i retten: – Jeg har sviktet dattera mi

DRAMMEN TINGRETT (TV 2): Moren til en av babyene som skal ha blitt misbrukt var sterkt preget da hun forklarte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hikstende fortalte hun om overgrepet den lille jenta skal ha blitt utsatt for 29. januar 2013, da datteren var to og en halv måned gammel. 

– Jeg er så lei for det. Jeg har sviktet dattera mi. Jeg kan aldri rette opp idet, sa kvinnen i retten.

Overgrepet startet med at 23-åringen skulle liksom-voldtas av en annen tiltalt i saken, en 27-åring fra Oslo. Mens kvinnen matet babyen i stua, låste 27-åringen seg inn og gikk inn i stua. Kvinnen forklarte at han hadde på seg finlandshette og dro henne etter håret inn på badet, hvor liksom-voldtekten startet.

– Jeg var veldig redd

23-åringen fortalte at handlingen var avtalt på forhånd, men hun sa hun ikke var forberedt på når eller hvordan det skulle finne sted.

– Jeg var veldig redd, sa hun.

Etter en stund kom samboeren, en medtiltalt 32-åring fra Drammen, hjem. Han så på og oppmuntret til det som skjedde.

Satt tilsynelatende uberørt

Nede på soverommet ble også babyen dratt inn i sex-leken, og overgrepet skal ha funnet sted. Kjæresten sto ved sengekanten og så på. Det er uklart om han også tok bilder eller filmet det som skjedde.

– (NN, kjærestens navn) kommenterte flere ganger at han syntes det var så utrolig deilig å se på, at jeg var flink jente, sa kvinnen gråtende i rettssal 4.

Mannen som er tiltalt for å ha vært den aktive under dette overgrepet, satt uberørt og hørte på kvinnens forklaring.

Kvinnen ga klart uttrykk for at hun følte seg presset til å utføre handlingene. Hun sa at det ikke var avtalt at babyen skulle være del av denne sex-leken, men innrømmet at hun hentet datteren og kledte av henne.

Trodde det bare var prat

Hun forklarte at hun hadde sagt til kjæresten på forhånd om at hun fantaserte om å bli liksom-voldtatt. På spørsmål fra aktor Kristin Røhne sa 23-åringen at denne delen av dagen var "helt grei".

– Jeg så ikke noe galt i det, og det var viktig for meg at (NN, kjæresten) ble glad.

Kvinnen sa også at hun var klar over at overgrep mot datteren hadde blitt diskutert. Men hun trodde det bare var prat, at det aldri skulle bli virkelighet, sa hun i retten.

Tidligere under rettssaken er det kommet fram at de tiltalte mennene hadde fantasert om overgrep mot babyen allerede før hun ble født.

– Jeg jatta med

Under utspørringen spurte dommer Stig Olav Sletten hvordan kvinnen forholdt seg til fantasiene om datteren.

– Jeg har jatta med, svarte kvinnen.

– Har du sagt fra det er helt uaktuelt?

– Ja, flere ganger. Han sa at det var greit, men i etterkant pusha han mer på. Det var vanskelig.

– Hvorfor var det vanskelig?

– Jeg følte han brukte unnskyldningen at hun var så liten at hun ikke ville huske noe uansett.

– Så da aksepterte du den forklaringen?

– Ja.

– Så da aksepterte du overgrep også?

– Jeg har aldri akseptert det.

I ettertid sier kvinnen det er lett å tenke at hun bare skulle tatt tingene sine og dratt, men så enkelt var det ikke, sa hun.

– Hva hadde han sagt om du sa det var uaktuelt? spurte dommer Sletten.

– Da hadde han forlatt meg. Jeg var veldig redd for at han skulle gå fra meg.

Problemer med minnet

Under sin utspørring påpeker aktor Kristin Røhne flere uoverensstemmelser mellom kvinnens politiforklaringer og det hun sier i retten. Hun omtaler handlingene som mindre grove når hun sitter i retten sammen med sin tidligere samboer.

Da kvinnen ble spurte om et overgrep som skal ha funnet sted da jenta var ni måneder gammel, innrømmet 23-åringen at det var hun som hentet babyen til sofaen der samboeren skal ha gjennomført voldtekten mens hun holdt barnet.

Kvinnens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen sier det er vanskelig å beskrive hvordan hun har det under sin forklaring i retten.

– Man trenger ikke være spesielt oppvakt for å kunne skjønne det, sier Pedersen til TV 2.

– Det er ikke ukjent at noen av forskjellige grunner blir i destruktive forhold, og det er vel det min klient har prøvd å forklare seg rundt så langt i dag, sier advokaten. 

Tre menn og to kvinner er tiltalt i overgrepssaken som går for Drammen tingrett. Mennene risikerer forvaring. Det er satt av 11 uker til saken.