LYKKELIGE ALENE: Rogalandsparet Lars Kristian og Julia er lykkelige som en liten familie, og trenger ikke barn for å ha et godt liv. Foto: Privat.
LYKKELIGE ALENE: Rogalandsparet Lars Kristian og Julia er lykkelige som en liten familie, og trenger ikke barn for å ha et godt liv. Foto: Privat.

Julia og Lars dropper barn og velger frihet 

Valget deres har møtt sterke reaksjoner fra folk som mener at livet ikke er fullkomment uten barn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julia Sofie Steffensen (32) og Lars Kristian Lea (34) fra Ålgård i Rogaland har bestemt seg. Hos dem blir det ikke barn. 

Paret, som har vært sammen siden 2005, forteller TV 2 at de har diskutert saken flere ganger, men alltid kommet til samme konklusjon. 

– Vi snakket om det første gang for fem år siden. Den gang syntes vi ikke at vi hadde god nok økonomi til å få barn. For et års tid siden snakket vi om dette på nytt. Da ble vi enige om at det å få barn rett og slett ikke er noe vi ønsker. 

Elsker friheten 

Julia forteller at de elsker å ha mulighet til å reise hvor de vil, uten å tenke på at det skal være et barnevennlig sted. Det er deilig å kunne ha friheten det er å slippe å ha ansvar for et barn som vil trenge oppmerksomhet.

I tillegg er det det økonomiske aspektet, som også veier tungt for paret. De ønsker å bevare friheten til å disponere pengene slik de to helst vil. 

I stedet for å få en større familie, fyller paret livet sitt med reising, jobb, turer med hunden og trening. 

Paret er overrasket over reaksjonene deres valg har fått, og sier at det å si at man ikke vil ha barn, er kontroversielt. 

Negative tilbakemeldinger

Spesielt har de fått mange negative reaksjoner fra kolleger på jobb. «Du vet ikke hvor fantastisk det er med barn», sier noen. Andre er overbevist om at paret vil bli veldig lykkelige som foreldre. Andre lurer på om de ikke liker barn. 

– Da har jeg gitt beskjed at jo så klart jeg liker barn. Jeg har en nevø på 4 år som jeg elsker høyere en alt. Han er også veldig glad i sin tante og onkel! Jeg trenger ikke egne barn i livet mitt for å være lykkelig, sier Julia. 

Lars Kristian og Julia koser seg med reiser, hund, trening og hverandre. Foto: Privat.
Lars Kristian og Julia koser seg med reiser, hund, trening og hverandre. Foto: Privat.

– Hva tenker du om at folk er så engasjert i valget dere har tatt? 

– Jeg blir provosert at samfunnet i dag bestemmer om du skal ha barn eller ikke. Grunnen til at folk har sterke meninger om vårt valg er at samfunnet legger opp til at dersom du er i et forhold så skal du ha barn. Det hører til i et ekteskap eller i en familie.

Julia sier hun aldri har tenkt at livet mangler mening uten barn. Hun understreker at folk får lov til å mene hva de vil, men ønsker samtidig at de skal respektere hennes valg. 

Tenker ikke på alderdommen 

Samtidig synes hun det er komisk at hun ofte ser på Facebook at mødre klager over unger som står grytidlig opp en søndagsmorgen. 

– Når jeg skriver at jeg slipper å stå tidlig opp, får jeg tilbake «åååå, du er heldig». 

Flere har sagt at paret vil bli ensomme når de blir eldre, men det ofrer de ikke en tanke nå. De ønsker ikke å få barn for at noen skal kunne passe på dem når de blir gamle. 

Julia er sikker på at de ikke kommer til å skifte mening. Lars Kristian har sagt at han er villig til å sterilisere seg slik at hun slipper å bruke p-pillen. Og om han ønsker det, så støtter Julia den beslutningen. Hun sier at dersom de skulle prøve å få barn, måtte det skje nå, for de ønsker ikke å bli foreldre i moden alder. 

– Når min søster fikk sønnen sin, så syntes jeg han var så utrolig skjønn og god. Men jeg kjente aldri at dette var noe jeg ville. Jeg storkoser meg når jeg får være med min nevø og leke med han. Samtidig er det godt å sette seg ned og slappe av når han reiser hjem.

Livet uten barn er herlig!

TV 2 har også snakket med et annet par som ikke ønsker barn. De ønsker å være anonyme, fordi de frykter negative reaksjoner. 

Ekteparet fra Oslo (begge 39) forteller at de hele tiden har vært enig om beslutningen om å ikke få barn. 

– I vårt forhold har vi allerede alt vi ønsker oss. Vi har tid til hverandre, vi har tid til å leve livet slik vi vil, med fokus på det som er viktig for oss. Det blir som å male et vakkert maleri for å så lure på om man burde legge på mer farge. Livet vi lever er herlig, forteller ektemannen. 

I likhet med Julia og Lars Kristian har ekteparet opplevd flere kommentarer og spørsmål.

– Til tider hører man mye rart. Vi har fått kommentarer som «du vet ikke hva kjærlighet er før du har unge» og «du er ikke kvinne før man føder». Men dette kan vi ikke ta oss nær av. For at jeg skal bry meg om en persons mening om meg og mitt liv må den personen ha noe verdi i mine øyne, og kjenne meg og kona. 

Stikk av misunnelse

Paret glade for å ha flere venner som er flotte foreldre, selv om de også kjenner par med barn som dessverre ikke er sammen mer. 

Og Oslo-mannen innrømmer at det av og til kan komme et stikk av misunnelse når han ser en venn leke med sønnen sin.

– Men akkurat som han ville ikke vært uten barnet, ville ikke jeg ha tatt valget om å få et barn. For noen så blir valget om å ha barn noe positivt, for andre ikke. Når vi er så sikre på oss selv og hva som passer oss best, så ser vi ingen grunn til å bare sette til liv nok et barn bare fordi «det er det mange andre gjør».

Han frykter heller ikke en alderdom uten etterkommere. 

– Jeg hører ofte at folk snakker om alderdom og ensomhet, men hvor mange eldre er det som sitter hjemme med familien sin rundt seg? Hvis de er heldige så har de eget lite sted, eller så er det på gamlehjem. Og er du heldig, kommer familien et par ganger i måneden. Ungene blir voksne og har egne liv.