DRITTPROBLEM: Verdens høyeste fjell har problemer med for mye menneskelig avføring sier Nepalske myndigheter. (FOTO: AP)
DRITTPROBLEM: Verdens høyeste fjell har problemer med for mye menneskelig avføring sier Nepalske myndigheter. (FOTO: AP)

Det som skjer med Mount Everest kan være helsefarlig, men det driter folk i

Verdens høyeste fjell står overfor en utfordring som absolutt er menneskeskapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange måter man kan si at mennesker ødelegger naturen på. Men problemet på Mount Everst kan ikke legges på noen andre.

Avføring og urin fra fjellturister fører til forurensing og utgjør også en fare for at det skal spre seg sykdom på fjellet, mener Nepalske myndigheter.

– Hver sesong kommer over 700 klatrere og guider, og de etterlater seg store mengder tiss og bæsj, men ingen har tatt opp problemet tidligere, sier lederen for Nepals fjellklatrerforening, Ang Tshering til nyhetsbyrået AP.

POPULÆRT: Å bestige Everest er et populært mål blant tøffe klatrere. (FOTO: Scanpix)
POPULÆRT: Å bestige Everest er et populært mål blant tøffe klatrere. (FOTO: Scanpix)

Sesongen startet for rundt en uke siden og varer ut mai.

Gjør fra seg på bakken

Klatrerne, som kommer fra hele verden, bruker flere uker i området og rundt campene som er satt opp mellom de to hovedcampene som ligger på 5,000 meter og 8,850 meter høye målet. Her er det telt og noe annet utstyr, men ikke toaletter. 

– Klatrerne pleier vanligvis å grave hull i snøen, gjøre fra seg og la avføringen ligge der, sier Tshering, og legger til at avføringen har hopet seg opp de siste årene.

Helsefare

Dawa Steven Sherpa har ledet opprydningsarbeid på Mount Everest siden 2008. Han har sett seg lei av at den store mengden avføring ikke blir snakket om.

– Det utgjør en helsefare, og er et problem vi må ta tak i, sier han.

Myndighetene har foreløbig ikke lagt noen plan for hvpordan de skal få bukt med problemet, men denne sesongen vil det være stasjonerte tjenestemenn som skal overvåke søppelet på fjellet opplyser dem.

Mer enn 4.000 klatrere har tatt seg opp på fjellet siden 1953, mens 250 har mistet livet i forsøket. 

Totalt har 1500 nådd selve toppen av Mount Everest, og av dem er det 10 nordmenn som har lykkes.