Kombinert-legenden forteller om veien ut av heroinhelvete

Torbjørn Løkken (51) var i et rushelvete. Nå bærer han jobbskjorta fra matbutikken med stolthet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1987 ble Torbjørn Løkken (51) verdensmester i kombinert, tok VM-sølv i lagkonkurransen, vant verdenscupen sammenlagt og mottok Morgenbladets gullmedalje. For å nevne noe.

28 år senere ser han tilbake på snart to tiår med opp- og nedturer, hvor rusen har preget store deler av hverdagen hans. 

Heroin og piller

– Jeg har levd mange år i et rushelvete med heroin, alkohol, piller og alskens svinerier, sier Løkken til God morgen Norge. 

For tiden etter idretten ble tung. Fra å være en av de største profilene innen skiidretten, begynte kombinert-esset å ruse seg ved de anledningene han kunne.

– Jeg har falt og reist meg opp, falt og reist meg opp. Jeg har levd mange år i fornedrelse og elendighet, sier Løkken.

Se hele intervjuet i God morgen Norge i videovinduet øverst.

Rusfri 

OBERSTDORF, TYSKLAND, 1987: Torbjørn Løkken jubler etter seier på 15 km kombinert.
Foto: NTB scanpix
OBERSTDORF, TYSKLAND, 1987: Torbjørn Løkken jubler etter seier på 15 km kombinert. Foto: NTB scanpix

Nå har Torbjørn i omtrent et år være uten rus, og han har etter ti år som arbeidsledig fått muligheten til å jobbe igjen. For Torbjørn har det betydd å få tilbake verdigheten. 

– Jeg ringte en jeg kjenner som jobber som butikksjef på Gjøvik, og jeg spurte: «Trenger du meg?». Han ga meg en gylden mulighet, og jeg fikk etter eget ønske 60 % med jobb. Jeg fikk stoltheten tilbake, forteller Løkken. 

Idretts-ildsjel Vidar Bøe (65) som har fulgt Løkken hele veien og sett de kampene han har kjempet, mener Torbjørn viser hvor store ressurser det er i mennesker. 

– Han fikk tyve i stil og gode ski den gangen, så har han falt i bakken og smurt seg bort. Nå får han lov til å jobbe i nærmiljøet, til å begynne på bånn. Historien hans har en overføringsverdi til andre som sitter hjemme og føler de ikke er verdt noe, sier Bøe. 

– Gi folk en sjanse

Torbjørn er ikke i tvil om at det å få lov til å jobbe har vært avgjørende for at han nå klarer seg så bra. Han håper flere bedriftsledere vil se at det finnes arbeidskraft også i de som har stått utenfor.

– Vi som har vært i grøfta kan litt om livets skole og om livets realiteter. Vi vet hva det vil si å ha vondt, og jeg dømmer ingen. Gi folk en sjanse, det går veldig ofte bra, er oppfordringen fra Løkken. 

Han smiler når han gjør et poeng av at den fine skjorta han bærer faktisk er jobbklærne hans. 

– Jeg er stolt av uniformen jeg bærer på CC Mat. Det er fantastiske kolleger der som tok meg imot med åpne armer. Jeg er en på laget og jeg har fått tilbake verdigheten min, avslutter Løkken.