Darlin (8) er en ekte lesehest

Terapauthesten Darlin lærer barn å lese på Sandnes bibliotek.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte år gamle Darlin er en miniatyrhest og har i flere år hjulpet mennesker med alt fra sosial trening til fysisk aktivitet. Tirsdag fikk hun også prøve seg som leseterapaut på Sandnes bibliotek.

Hunder mer vanlig

MINI: Miniatyrhesten er en terapauthest og hjelper mennesker. (FOTO: Steinar Figved/TV 2)
MINI: Miniatyrhesten er en terapauthest og hjelper mennesker. (FOTO: Steinar Figved/TV 2)

– Vi har gode erfaringer med å bruke hunder i leseterapi for barn som sliter med lesing. Vi ville også prøve om vi kunne oppnå samme resultat med en hest, sier daglig leder i Firbeint Terapi Helle Karin Barstad til TV 2 Nyhetene.

HELT: Darlin er også kåret til en av Norges dyrehelter. (FOTO: Steinar Sigved/ TV 2)
HELT: Darlin er også kåret til en av Norges dyrehelter. (FOTO: Steinar Sigved/ TV 2)

Åtte elever fra klasse 3b på Hana skole var plukket ut til å være med på lesestunden. Darlin sto lydhør ved siden av og lyttet til mens barna leste.

– Det gikk mye lettere å lese når det sto en hest ved siden av og lyttet til. Når jeg leser for vokse så sitter de bare og trykker på en mobil, sier Kristian Haugseng (9) til TV 2 Nyhetene.

Etter endt leseøkt fikk elevene hver sitt lesediplom. Diplomet ble selvfølgelig godkjent og stemplet av Darlin.

– Jeg tror han har en veldig kjekk jobb. Han får høre mange bøker, sier Hedda Lyng (8).

Dyrehelt

Terapihesten Darlin ble også kåret til en av Norges dyrehelter i regi av Agria Dyreforsikring. Prisen blir tildelt dyreeier og dyr, som daglig utgjør en forskjell for mennesker og andre dyr.

– Mange barn synes det er skummelt å lese høyt. Dyrets beroligende effekt kan gjøre barna mer avslappet, øke konsentrasjonen når de leser og mange glemmer helt at det er andre enn dyret tilstede. Vi har hatt veldig gode effekter av bruk av lesehund og nå blir Darlin Norges første lesehest, sier Helle Karin Barstad.