Jagland vraket som Nobel-leder

Kaci Kullmann Five tar over som leder av Nobelkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har lyst til å starte med å si at det er bred enighet i komiteen om at Thorbjørn Jagland har vært en god leder for komiteen i seks år, og jeg er svært glad for måten Stortinget har sammensatt komiteen på. Det gjør at jeg får gleden av å samarbeide med ham og dyktige kolleger også i tiden som kommer, sier Five om utnevnelsen.

Valget av ny leder var andre punkt på dagsorden og Kaci Kullmann Five ledet dermed resten av møtet. Hun var på forhånd blitt spurt av et annet medlem av komiteen om hun ville stille, og takket ja til forespørselen.

Møtet startet klokken 09.00 i dag tidlig, og komiteen startet også sin gjennomgang av årets kandidater til Nobels fredspris.

Lederen for Nobelkomiteen velges for ett år av gangen. Komiteens flertall er etter regjeringskiftet blåblått, og det har lenge vært antatt at Jagland ville bli byttet ut i år.

Det er forøvrig vanlig at den sittende lederen forblir leder i noe tid for å unngå at komitéen blir oppfattet som for politisk.

Nestleder i komiteen og mangeårig Høyre-profil Kaci Kullman Five har for lengst seilet opp som kandidat til å ta over ledervervet i den prestisjetunge komiteen.

Jagland fortsetter som medlem av komiteen, og Five sier hun er glad for at hun får samarbeide med ham i årene som kommer.

– Jeg tror samarbeidet fortsatt blir veldig bra, sier Five.

Thorbjørn Jagland har vært leder av Nobelkomiteen siden 2009, mens Kaci Kullmann Five har vært medlem siden 2003. Den 63 år gamle tidligere Høyre-lederen var stortingsrepresentant fra 1981 til 1997 og handels- og skipsfartsminister i Jan P. Syses regjering.

Etter at hun trakk seg ut av politikken, har hun jobbet i næringslivet – blant annet som konserndirektør i det daværende Aker RGI i fire år, og hun var styremedlem i Statoil fra 2002 til 2007.

Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Han har vært en omstridt leder.

Kritikere peker på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen. Han har i tillegg frontet kontroversielle fredspristildelinger til EU, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo og USAs president Barack Obama.

Five: Xiaobo-prisen har ingenting med dette å gjøre

Five avviser samtidig at det er kritikken mot Jagland etter tildeling til prisen til kinesiske Liu Xiaobo som har ført til lederskiftet.

– Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sier den nye komitélederen.

Hun ønsker ikke å si noe om hvordan valget av leder foregikk.

– Tradisjonen tro kommer jeg ikke til å kommentere eller referere fra hva som er sagt og gjort i møtet, sier Five.

Five fikk gjentatte ganger på pressekonferansen tirsdag spørsmål om ledervalget kan bli sett på som et politisk spill, noe hun avviste:

– Komiteen opplever det ikke slik, det har vært en god prosess, sier Five.

Berit Reiss-Andersen blir komiteens nye nestleder.

Five opplyste også under pressekonferansen at det er 276 nominerte til årets fredspris; 227 personer og 49 organisasjoner.