Kampfiksingsaken:  «Du får aldri spille fotball igjen hvis dette blir oppdaget»

Lydopptak som skal bevise kampfiksing avspilt i retten. 

Følg rettssaken nederst!

OSLO TINGRETT: Tirsdag var første dag av den såkalte kampfiksingssaken i Oslo tingrett.

Syv personer står tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri. Fem spillere og to personer som skal ha spilt på kampene.

Spilte av lydopptak
Verken spillerne eller gamblerne som står tiltalt i saken erkjente straffskyld da retten ble satt tirsdag.

Sentralt i saken står et lydopptak som tirsdag ble spilt av i retten. Lydopptaket ble gjort på en mobiltelefon og forsøkt solgt til Follo. Ifølge statsadvokaten er det Follo-spilleren Pape Mendy som snakker på lydopptaket.

ALVOR: Statsadvokat Astrid Lykkjen og politiadvokat Christian Stenberg i Oslo tingrett under rettsaken tirsdag. FOTO: Christer Sævig.
ALVOR: Statsadvokat Astrid Lykkjen og politiadvokat Christian Stenberg i Oslo tingrett under rettsaken tirsdag. FOTO: Christer Sævig.

– Det som politiet og påtalemyndighetene ønsker å bevise er at det er en samtale mellom flere personer. Det er på det rene at det er en av fotballspillerne som snakker på opptaket. Det diskuteres og snakkes om kampfiksing. Det snakkes om konkrete navn på spillere som har vært med på kampfiksing. Hvilken betaling de har blitt lovet, hvilken betaling de har fått. Temaet i dette lydopptaket er kampfiksing, sier aktor Astrid Lykkjen til TV 2.

Tiltalt: – Bare tull
Lykkjen mener opptaket beviser at kampfiksingen har funnet sted. Politiet vil ikke dele ut den skriftlige loggen fra opptaket de spilte av, men man kunne blant annet høre dette:

«Det er viktig at du holder kjeft. Du får aldri spille fotball igjen hvis dette blir oppdaget»

Mendy på sin side hevder at det han sier på opptaket bare er tull. 

– Det som jeg sier i lydopptaket var bare noe jeg sa. Sånn snakker jeg hele tiden. Men jeg har aldri i mitt liv fått noe tilbud eller vært med på noe kampfiksing, forklarte han i retten tirsdag. 

SMS-dialog
Mendy fikk også opplest en SMS-dialog mellom ham og en kvinne. Der spør han om hun kan ta vare på 50.000 kroner for ham. 

Aktor spurte deretter hva de 50.000 dreide seg om.

– Ingenting om kampfiksing. Vi har bare tullet litt. Jeg hadde ikke 50 000 da. Jeg snakket om noen penger – ikke 50.000 – som jeg hadde spart for å reise til Kina. Jeg hadde sikkert 20.000, svarte han i retten tirsdag. Det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett. 

Tirsdag kom det også frem at politiet mener det foregikk et møte i Uddevalla i Sverige 19 juni 2012. Her ble det avtalt at kampene skulle fikses. De mener fire av spillerne var til stede og en av de to tiltalte bakmennene.

Politiet har undersøkt oddsen på de to aktuelle kampene. Hos Norsk Tipping fikk man 2,45 for Frigg-seier over Asker og 2,35 på Østsiden-seier over Follo.

Vant 340.000 kroner
En av de tiltale bakmennene spilte for 79.000 kroner på denne dobbelen og fikk en gevinst på 340.000 kroner.

En annen spilte flere mindre beløp (5000 og 10 000 kroner) på flere kiosker i Oslo, helt til Norsk Tipping avviste det siste forsøket, da var grensen på kortet på 40.000 brukt opp. Premien totalt ble på 230.000.

Aktor har også flere eksempler på spill på disse kampene. Hun mener det er ubestridt at det er de to tiltalte gamblerne som gjennomfører flere av spillene og at den ene hadde kontanter til å betale for spillene.

Live Blog Følg kampfiksingssaken direkte fra Oslo Tingrett her

Det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett.