DØDSSYK: Anne Margrethe E. Frøland er bare 60 år, men vet hun snart skal dø. Hun er lam og lenket til rullestolen. Bildet er tatt i 2013. Foto: Privat.
DØDSSYK: Anne Margrethe E. Frøland er bare 60 år, men vet hun snart skal dø. Hun er lam og lenket til rullestolen. Bildet er tatt i 2013. Foto: Privat.

Anne Margrethe (60) velger bort aktiv dødshjelp: – Jeg lovet jentene mine det

Kols-syke Anne Margrethe Elin Frøland vet at hun snart skal dø, og velger å takle smerten det medfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Margrethe er i siste fase av sykdommen, og når hun snakker med TV 2 er hun lenket til senga på sykehjemmet i Sandnes.

Søknaden om lungetransplantasjon ble avslått og hun er lam. 

 

Gjennom Facebook holder hun kontakt med venner og familie, men også andre syke. Gjennom kols-gruppen ble hun kjent med Siv Tove Pedersen, som NRK Brennpunkt fulgte på sin siste reise til Sveits for å dø

Anne Margrethe sier at hun forstår at noen velger smertefri død i Sveits.

– Jeg har forståelse for at Siv tok det valget i den situasjonen hun var i. Men selv synes jeg at det er en lettvint måte, og tross sykdommen har jeg et verdig liv som jeg ønsker å kjempe for. Og jeg har lovet jentene mine at jeg aldri finner på noe slikt. Det er nok annerledes når man har familie. 

Vil ikke dø i ensomhet

Sandnes-kvinnen har to døtre og fire barnebarn, og tror hun hadde vært død i dag om det ikke var for dem. De gir henne ekstra vilje til å kjempe for livet. 

– Du er bare 60 år og du vet at du snart skal dø. Hva tenker du om slik livet har blitt? 

– Det er trist at jeg skal dø i fra familien. Og det er ille å bare sitte her. I sommer maktet jeg ikke å komme meg ut og måtte bare sitte her i varmen. Livet mitt nå er via Facebook, og så sover jeg mye på dagen. 

Anne Margrethe ønsker å dø på sykehus, og ikke på pleiehjemmet hun bor i dag, fordi hun frykter at hun må dø alene. 

– Jeg vil dø på sykehuset. Da kommer jeg til å ligge på intensiven og bli overvåket. Om natten sitter en pleier inne på rommet og passer på deg. Her på sykehjemmet ligger jeg alene. De kommer bare inn på rommet når jeg skal spise og ta medisiner. De kommer ikke til å leie inn ekstrahjelp som kan være hos meg når jeg dør. 

Smertefull død

60-åringen skal snakke med fastlegen og spørre om det er mulighet for å få dø på sykehuset. 

– Jeg vet at døden blir smertefull, men jeg er ikke klar for å lukke øynene helt ennå. Jeg kommer til å kjempe det jeg kan.