NFF om kampfiksingssaken: – Vi kan kalles naive

Men forbundet er glad for at saken endelig skal prøves i retten.

Over to og et halvt år har gått siden den mye omtalte kampfiksingsaken i norsk fotball begynte.

Tirsdag skal den omsider opp i Oslo tingrett, og syv personer står tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri.

– Det er veldig bra at det har kommet frem til en rettssak, at vi endelig har kommet frem til det tidspunktet. Dette er en sak som ikke har vært godt håndtert helt siden den startet. Den kom litt bardust på oss, og de tingene som ble lagt frem for oss... Vi kan kalles naive da vi fikk se alt som foregikk, innrømmer fotballpresident Yngve Hallén.

Se reportasjen i videovinduet over!

– Truer hele idrettens grunnidé
Tidligere Asker-spiller Alban Shipshani er en av de tiltalte, og advokaten hans mener klienten ikke har gjort noe straffbart.

– Å motta penger er én ting, men i tillegg må de jo også føre bevis for at man har gjort et forsøk på å påvirke resultatet, sier Ole Petter Drevland.

– Det å motta penger i seg selv er ikke nok?

– Jeg synes ikke det er bra hvis spillere aktivt er ute og gir tips til gamblere. Man befinner seg åpenbart i en gråsone. Men å gi tips er ikke straffbart, slik jeg ser det.

Uansett utfall av saken, er TV 2-ekspert og advokat Randi Gustad ikke i tvil om at rettssaken er avgjørende for norsk idretts fremtid.

– Det er viktig å prøve denne saken i retten fordi det aldri har blitt prøvd slike saker i det norske rettssystemet tidligere. Sånn sett er det historisk. Uavhengig av resultatet i denne dommen, så vil den legge føringer for praksisen i fremtiden. Det aller viktigste er selvsagt at tippesystemet er den finansielle bærebjelken i norsk idrett. Å svekke tilliten ved kampfiksing og resultatmanipulering truer hele idrettens grunnidé.

– Hva konkret er det som skal skje i retten de neste ukene?

– Det er satt av tre uker til saken, og når statsadvokaten begynner i morgen så vil hun legge frem litt av de bevisene hun har. Det som er interessant for disse fem fotballspillerne som er tiltalt, er om de har mottatt penger og inngått avtaler for å tape fotballkamper med vilje. Her er det statsadvokaten som skal bevise at det har forekommet grov korrupsjon og grov utroskap, som har en strafferamme på henholdsvis seks og ti års fengsel.

– Dette viser alvorligheten
Torbjørn Almlid, administrerende direktør i Norsk Tipping, ser også frem til å endelig få en avgjørelse i saken.

– Om kampfiksing skulle bre om seg, så vil det ødelegge tilliten både til idretten og til pengespill. Det at det har kommet så langt statuerer i seg selv et eksempel og viser alvorligheten, så det er vi fornøyde med. Så får utfallet bli det det blir etter en grundig rettslig prøving.