STERK HISTORIE: Saido Berahino har vært gjennom mye for å komme dit han er i dag. FOTO: JOHN BUCKLE / SCANPIX
STERK HISTORIE: Saido Berahino har vært gjennom mye for å komme dit han er i dag. FOTO: JOHN BUCKLE / SCANPIX

Mistet faren i borgerkrig - nå herjer han i Premier League

Les den utrolige historien om Saido Berahino.

Aston Villa - West Bromwich ser du på TV 2 Sport Premium og Sumo i kveld fra klokken 20:00.

Året er 2003. Burundi er preget av borgerkrig mellom landets etniske folkegrupper hutuer og tutsier. Over 300 000 mennesker har mistet livet, og midt i kaoset befinner mor og sønn Berahino seg. 

– Det var galskap
Liliane Berahino bestemmer seg for å flykte fra det krigsherjede landet sammen med sin ti år gamle sønn Saido. Faren er ikke med. Han ble et offer for det brutale blodbadet.

– Vi var nødt til å flykte. Jeg måtte forlate alle vennene mine. Det var galskap, sier Berahino til Telegraph.

Her skaffer du deg TV 2 Sport Premium!

Reisen fra hovedstaden Bujumbura blir alt annet enn enkel - når Saido etter mye om og men ankommer England, aner han ikke hvor moren befinner seg. Han blir sendt til et pleiehjem uten visshet om hva fremtiden bringer.

Pleiehjemmet klarer etter hvert å spore opp Liliane - men hun må vente med å treffe sin sønn. Han må nemlig gjennom en DNA-test for å bekrefte at de to faktisk er beslektet. De venter og venter på svar, men ingenting skjer. Etter flere uker får de endelig lov til å treffe hverandre.

– Vi så hverandre og fikk sagt «hei» - det var alt. Jeg kunne ikke bli med moren min fordi testresultatene enda ikke var klare. Det klikket for meg, sier Berahino til Telegraph.

Når bekreftelsen endelig kommer, starter en ny utrolig reise i Birminghams gater.

Reddet av fotballen
Uten særlige engelskkunnskaper og med en innesluttet personlighet blir fotballen den store redningen for Saido. På skolelaget, Aston Tower, hamrer han inn mål fra dag én. Det går ikke ubemerket hen - da speiderne i West Bromwich sitt ungdomsakademi ser ham i aksjon for første gang som 11-åring, er han kampens store spiller. Noen dager senere blir han West Bromwich-spiller. De første årene i storklubben blir svært utfordrende.

– Det var litt for teknisk for meg. Jeg var vant til å bare springe rundt og score mål. Nå var jeg nødt til å følge instruksjoner og bli en lagspiller. Det tok flere år før jeg klarte å tilpasse meg, sier han til Telegraph.

Som 18-åring signerer han sin første profesjonelle kontrakt med "The Baggies". Etter vellykkede låneopphold hos Peterborough, Northampton og Brentford får han endelig sjansen på A-laget i 2013-14 sesongen.

I sin første kamp fra start scorer Berahino hattrick i ligacupoppgjøret mot Newport County. En måned senere scorer han sitt første ligamål, og det er ikke uten betydning. På Old Trafford blir han matchvinner i 2-1 seieren mot Manchester United.

SUPERDUO: Berahino utgjør sammen med Tottenhams Harry Kane en fryktet spissduo for Englands U-21 landslag. Foto: Scanpix
SUPERDUO: Berahino utgjør sammen med Tottenhams Harry Kane en fryktet spissduo for Englands U-21 landslag. Foto: Scanpix

Suksess på flere arenaer
I Desember 2013 skriver spissen under på en kontraktsforlengelse med Birmingham-klubben ut 2017-sesongen. Han ender sesongen med fem scoringer og blir med det klubbens toppscorer sammen med Stephane Sessegnon.

Men det er i inneværende sesong at Berahino virkelig slår gjennom i det gjeve selskap. Etter to mål i åpningskampen mot Sunderland står 21-åringen i øyeblikket med elleve fulltreffere - nok til en sjetteplass på Premier Leagues toppscorerliste.

Også på den internasjonale scenen setter Berahino tydelige spor etter seg. Etter å ha scoret flittig for det Engelske U-21 landslaget siden debuten i September 2013, blir måltyven tatt ut i A-lagstroppen for første gang i November 2014. Selv om det ikke blir noe spilletid mot Slovenia og Skottland, er det i manges øyne bare et tidsspørsmål før Berahino debuterer for "Three Lions". 

Ønsket av storklubber
Berahinos scoringsform denne sesongen har fått flere av ligaens største klubber til å heve øyenbrynene. Da det internasjonale transfervinduet åpnet 1. januar, var mange overbeviste om at han ville forsvinne fra The Hawthorns. Men etter at Tony Pulis - kåret til årets trener i Premier League i fjor - kom til klubben, har unggutten blitt overtalt til å bli i Birmingham.

Det har vist seg å være gull verdt for klubben fra West Midlands. For med Pulis' inntog, samt et gryende partnerskap med spisskollega Brown Ideye, har Berahino skutt West Bromwich ut av nedrykksstriden og opp på en 13. plass på tabellen.

Kan gjøre vondt verre for rivalen
For lokalrival Aston Villa peker pilen i en helt annen retning. Uten seier på de tolv siste seriekampene er det full krise på Villa Park. Fansen hadde nok håpet at den nylige ansettelsen av Tim Sherwood ville bli et vendepunkt - men etter to strake tap ser det ikke ut til at den tidligere Tottenham-sjefen vil få skuta på rett kjøl med det første.

Kveldens lokaloppgjør kan på mange måter bli sesongdefinerende for klubben som for få år siden kjempet om Champions League-plass. Med tap vil snakket om en tur ned i Championship virkelig sette seg i veggene på Villa Park.

Det kan fort en krigsflyktning fra Burundi sørge for.