Slik forvandlet «Tid for hjem» en hemmelig bakhage til en familievennlig oase

Sjekk ut Kjerstis prosjektblogg og se før- og etter-bildene! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke så mange bakgårdsprosjekter i Tid for hjems søkebunke, så den her la jeg merke til med en gang. Har lenge hatt lyst til å lage noe som er ordentlig avgrenset fra omgivelsene sine, og her fikk jeg jo to plan å leke meg på også, en annen hemmelig drøm…

Før: Ttrappen tok opp stor plass
Før: Ttrappen tok opp stor plass
Vi skal flytte trappen til denne siden
Vi skal flytte trappen til denne siden

Det var jo en fin løsning de hadde i bakgården sin fra før, men det hele var temmelig slitt og så litt sjabby ut. Videre gjorde plasseringen av trappen at faktisk hele terrassen oppe egentlig bare var en gangvei. For å komme ned så måtte man gå absolutt hele veien rundt, klart de betyr noe for hva slags muligheter man har for møblering og planter osv.

Min nye plan

Her handler det om å utnytte plassen bedre, få et skikkelig område oppe slik at der er plass til bord og stoler så man kan nyte måltider ute. Så tenker jeg at det må gå an å få et sted som er vanntett under terrassen, slik at det også blir et overbygget sted der voksne og barn kan oppholde seg om været er litt ruskete. Videre at det går an å oppbevare saker her som trenger å være under tak. Den gamle terrassen er ikke tett i det hele tatt.

Tillatelser

Bygging i ferdigmalt Accoya trevirke
Bygging i ferdigmalt Accoya trevirke

Denne bakgården befinner seg midt i indrefileten av et historisk område. Faktisk innenfor vernesonen av Bryggen i Bergen, et sted som er på Unsecos verdensarvliste. Det vil si at det faktisk er helt forbudt å sette spaden i jorden her.
Under hellene ligger det lag på lag med potensielt arkeologisk interessant materiale, her har det nemlig bodd mennesker i et par tusen år. Det betyr at vi for det første må søke om å få flytte trappe fra den ene siden av terrassen til den andre, og deretter finne en måte å gjøre dette på der vi overhode ikke trenger å sette spaden i jorden eller flytte på en eneste stein…
Folk bor jo i slike områder og det er ønskelig fra myndighetenes side at man får gjøre med eiendommene sine det som skal til for at det skal være attraktive boområder, likevel uten at arkeologisk materiale blir ødelagt for framtiden.
Vi søker, forklarer, sender nabovarsler, snakker med folk og får til slutt de nødvendige tillatelser. Jippi!

Byggingen og materialvalg

Gråbeisede terrassebord, også Accoya
Gråbeisede terrassebord, også Accoya

Så dermed blir alt revet ned for deretter å bli bygget opp igjen. Materialene er ganske dårlig vedlikeholdt så det vil ikke lønne seg å prøve å pusse/ stelle/ male det som er der fra før.
Når vi skal bygge opp igjen velger vi å bruke Accoya tremateriale,- det er treverk som er behandlet på en slik måte at det er veldig formstabilt og ikke tar opp vann.
Produsenten garanterer 50 års garanti mot råte over bakken og 25 år i ferskvann eller med jordkontakt. Dette tror vi er egenskaper som er viktige i en bakgård der det på tider av året blir ganske fuktig og nok tar lang tid før saker tørker opp. Her er sol bare i sommerhalvåret og noen steder vil solen aldri nå fram.

Så da bygger vi opp igjen ved hjelp av disse materialene. Vi gjør all innfesting i vegger og på mur slik at vi ikke må grave i grunnen og lage store fundamenter der.
Vi plater gulvet på terrassen oppe, lager fall mot eksisterende takrennenedløp, får taktekker til å gjøre gulvet (taket) helt tett ved hjelp av Isola tekkemateriale, og legger terrassegulv oppå der.

Liten plass, men mye på gang!
Liten plass, men mye på gang!

Alle materialene utenom terrassegulvet har vi bestilt som ferdigmalte. Det er alt for skummelt å legge opp til å skulle male utendørs på tv opptak i en by der det regner mye, vi må bli ferdig innenfor vår produksjonsperiode. Men luksus da,- når alt blir fint og ferdig med en gang. Vurder gjerne å få materialene ferdigmalte du også, det har mange fordeler.

Trappen

Å du verden så mye jeg tenkte på den trappen. Tegnet og målte. Er det plass til den her, hva skjer om den står der,- kan den være rett? Eller er det for liten plass slik at den da blir for bratt? Hvor stor plass tar den dersom den går i vinkel? Skal den bygges i tre? Rekker vi det? Eller skal vi bestille en metalltrapp?

Den flotte trappen!
Den flotte trappen!

Løsningen blir å lage et lite platå nederst der trappen lander, da sparer jeg 2 trinn. Oppe lager vi et repos som er et trinn lavere enn terrassedekket, så da sparer vi enda et trinn og det begynner å bli romslig.

Og så kommer trappeprodusenten med et utrolig bra forslag til trapp, så da er det bare å pakke opp og montere når den kommer fram. Det som er så bra med denne
Trappen, er at trinnene er laget av flere planker på høykant med mellomrom mellom i stedet for en liggende planke. På den måten kan vann renne bort og man slipper at det blir liggende fukt i fuktige omgivelser, noe som lett fører til grønske og glatte trappetrinn. For ikke å snakke om is…

Og trappen er et strålende byggesett som har tenkt på alt. Tusen takk for hjelpen fra trappemannen.

Vertikale plantevegger

Det er jo de vertikale planteveggene som skal gjøre denne bakgården til noe helt spesielt. Og jeg er veldig spent, dette har jeg hatt lyst til å gjøre lenge. Men det er første gangen jeg har funnet egnet prosjekt og egnede produkter til å få dette til.

Plantevegg moduler og vanningssystem
Plantevegg moduler og vanningssystem
Plantehyller med dryppvanning
Plantehyller med dryppvanning
Skuggebed med inne og uteplanter
Skuggebed med inne og uteplanter

Systemet består av forskjellige moduler, sorte ”bokser ” som kan fås i ulike størrelser.
I disse er det montert små skrå hyller, akkurat som skohyller, og oppi disse skal plantene bo. Videre er det lagt opp til automatisk vanning dersom man ønsker det.
Det fungerer slik:
På kranen monterer man en timer med en trykkreduksjonsventil, det er en dings som du finner i et slikt automatisk vanningssystem. Dette gjør at du kan bestemme når og hvor lenge om gangen det skal vannes, og trykkreduksjonsventilen sørger for at det kommer akkurat passe med vann ut.
Så går dette vannet gjennom en slange, type hageslange for eksempel, til undersiden av modulene. Fordeles derfra og opp i hver enkelt hylle, der det er små hull slik at vannet siver/ drypper sakte ut og holder jorden jevnt fuktig. Så det så.

Beplanting

Dette har jeg også gleder meg så lenge til. Endelig skal jeg få finne ut hvordan det blir seende ut. Har handlet poser på poser med planter, en hel bil full og vel så det.
Men før den festen må det fylles med jord i hyllene, skikkelig god jord skal det være her. Det er viktig siden det kommer til å bli ganske trangt om plassen.

Jeg bruker Simontorp plantejord og forteller beboerne at de også må spe på med litt flytende næring en gang i blant.

Skyggeplantene

Det finnes utrolig mange flotte planter som gjerne kan kose seg i skyggen. Ikke at de ikke tåler sol, men de fungerer også fint i skygge. Jeg nevner bregner, hosta, noen typer begonia, fuchsia også og heuchera. Noen av disse vil komme igjen år etter år dersom de synes det er greit å bo slik. Men det morsomste med et skyggested er at du også kan bruke stueplanter. Mange av dem vil kose seg glugg i hel ute, bare de slipper sterk sol. De tåler selvsagt ikke vinter, du kan velge å ta dem inn om høsten, ta inn avleggere, eller plant nye neste år. I hvert fall er de med på å lage en veldig eksotisk vegg. Så her blir det en salig blanding av ting som vil vokse som hengeplanter, altså vokse nedover, ting som er blikkfang med litt blomster og saker som er litt mer buskete og fyller ut. Men det er den sterkestes rett som gjelder, de som trives best vil vokse mest og kanskje ødelegge for de som ikke helt finner seg til rette. Men det får man tåle. Slik er det i naturen også. Fint ble det i hvert fall!

Solplantene

Solveggen
Solveggen

Oppe der det er sterk sol lager vi også en plantevegg. Denne består av tre moduler som hver er 1 x 1 meter. Det går med mange meter planter til denne, 4 hyller i hver.
Her blir det en salig blanding av saker som har blomster i varme guloransje farger og saker som har bladverk som går fra grønt og over mot det grå. Her er også masse krydderplanter og urter, tanken er at når du sitter til bords her så er det bare å strekke ut armen for å finne litt basilikum, mynte, rosmarin, timian, persille, salvie, gressløk eller hva som ellers måtte befinne seg der. I følge bakgårdseierne fungerte dette storartet helt til frosten kom oppunder jul en gang. Jeg synes veggen ble skikkelig fin, denne blandingen av grønt og blomster. Det er automatisk vanning også her.

 

Oppå terrassen, her skal det bli luftig gjerde
Oppå terrassen, her skal det bli luftig gjerde

Gjerde

Rød gjerdenetting
Rød gjerdenetting

Det må selvsagt sikres med ordentlig gjerde oppe på terrassen. På den siden der trappen nå er lager vi tradisjonelt hvitt stakittgjerde, noe som passer i bakgårdsmiljøet. Men for at ikke terrassen skal virke som en boks, og lys skal slippe ned på plassen under, monterer vi nettinggjerde på den siden der vinkelen er.
Dette er rødt med blanke stålklemmer. En moderne tvist som passer med rødfargen som finnes rundt vinduene fra før. Nettingen er forskriftsmessig mht størrelsen på maskene. Jeg synes tanken med kontakt oppe og nede ved hjelp av dette mer transparente gjerdet fungerer fint.

Møblering

Det er meningen at det skal være fleksibelt her, det er ofte viktig utendørs, man velger gjerne å flytte rundt på saker i forhold til vær og solforhold. Alle møblene er dermed lette og greie å flytte på.
Under tak legger vi en matte i kunstig gress, det gjør at det blir en egen sone på området som er under tak. Møblene her er enkle, bord og to benker i metall, lette og stabile. Hvite. Det tar seg pent ut mot den grønne gressmatten og den hvite veggen mot trappen. Litt puter og pynt og kosekroken er klar.

Det ble et fint tørt rom under terrassen!
Det ble et fint tørt rom under terrassen!

Oppe velger jeg plastmøbler, fine stoler og små bord som også godt kan brukes inne. De er lette å flytte på og gode å sitte i. Flere småbord fungerer fint når plassen ikke er så stor. Og man må gjerne bytte om på hvilke møbler som skal være oppe eller nede, det er plass til det.

Litt for ungene også, artige figurer som kan sittes på, klatres på, gynges på passer fint inn her. Maursluker og kube bestående av flere deler.

Ferdig

Jeg synes godt solen kunne vært fremme og regnet holdt seg unna da vi var ferdige og skulle vise resultatet til huseierne, men man kan ikke få alle ønsker oppfylt skjønner jeg. Jeg får være mer enn glad nok for å ha fått realisert en morsom bakgård inneholdende alt det jeg ville ønsket meg selv dersom det var min plass.
Og en morsom uke var det, knall innsats fra alle guttene, hyggelige naboer og glade huesiere. Vi har også fått fortalt at det var magisk der når mørket falt på og Gunnars belysning kom til sin rett. Takk for oss!

Kos på toppterrassen!
Kos på toppterrassen!