GULLGROSSIST: Petter Northug reiser hjem fra Falun med fire gullmedaljer.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GULLGROSSIST: Petter Northug reiser hjem fra Falun med fire gullmedaljer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Nå har Skiforbundet fått en stor utfordring

Fredrik Aukland mener Petter Northug sitter med gode forhandlingskort.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): Petter Northug står etter femmilen igjen som den store VM-kongen på herresiden. Han tok individuelle gull på sprinten og femmilen. I tillegg var han en vesentlig bidragsyter på lagsprinten og stafetten.

Etter det skuffende mesterskapet i Sotsji ble Northugs privileger inndratt av Skiforbundet. 

– Jeg har hatt min epoke der jeg har fått gjøre som jeg ville. Jeg føler det bare er motiverende å ha det akkurat sånn som jeg har det nå, sa Northug under Tour de Ski.

Har fått utdelt nye kort
Etter innsatsen i VM sitter Northug med gode forhandlingskort på hånden når han etter all sannsynlighet får tilbud om en landslagsplass for neste sesong. Skiforbundet har tidligere sagt at dersom Northug (29) skal fortsette å representere Norge, må han stanse sponsoravtalen med Coop fra mai 2015.

TV 2-ekspert Fredrik Aukland tror partene vil sette seg rundt et forhandlingsbord ganske raskt.

– Nå har Skiforbundet en stor utfordring. Fristen for å signere kontrakten med Skiforbundet er satt til 1. mai. Jeg tror det vil være fornuftig at partene går i dialog allerede nå etter VM for å finne en løsning. Det er i alles interesse at Northug fortsetter å gå skirenn. Hvis resultatet blir at han ikke fortsetter på grunn av konflikten med Skiforbundet, er det tidenes blemme i norsk skisports historie, sier Aukland.

– Hva betyr Northug for norsk langrenn?

– Han betyr enormt mye for norsk langrenn. Han er en stjerne. Northug gjør idretten spennende med måten han går på ski. Ikke minst betyr han mye for interessen i Norge. Det er vanskelig å sette ord på hva han har betydd for norsk langrenn. Northug redder norsk langrenn på herresiden om man ser bort fra sprinten. Han tar medaljer og avgjør stafetter. Det hadde ikke sett like pent ut om man hadde tatt vekk Northugs prestasjoner.

– Vi setter ingen foran andre
Langrennssjef Åge Skinstad svarer slik på spørsmål om hva Northug betyr for norsk langrenn:

– Vi har et lag som er kjempebra. Det er satt sammen av fryktelig mange dyktige skiløpere. Det er gutter og jenter, det er sprintere og distanseløpere, det er klassiskløpere og fristilløpere. Vi har skismørere, vi har fysioterapeuter, vi har leger, trenere og ikke minst tekniske trenere. Vi setter ingen foran andre, sier Skinstad. 

I april skal sesongen evalueres. Da skal også neste sesong planlegges. Om Northug velger å takke ja til en landslagsplass gjenstår å se.

– Petter er hjertelig velkommen på landslaget, understreker Skinstad.

Aukland er klar på at Northug er i en helt annen posisjon nå enn etter Sotsji-OL.

– Det viktigste er at Petter Northug fortsetter å ha lyst til å gå fort på ski. Da må Skiforbundet sørge for at han velger å gjøre det. Hvis valget står mellom at Petter Northug skal fortsette å gå på ski eller ikke, synes jeg at man må være åpen for å finne fleksible løsninger, sier Aukland.

– Langrenn uten Northug er ikke det samme
Trener Trond Nystad innrømmer at langrennssporten ikke er den samme uten Northug. 

– Han betyr mye for norsk idrett og langrenn i særdeleshet. Han er en populær herremann i mange land. Langrenn uten Northug er nok ikke det samme, sier Nystad. 

Petter Northugs manager Are Sørum Langås ønsker ikke å si noe om forhandlingsposisjonen Northug har satt seg i med fire VM-gull.

– Nå skal han sette seg på flyet til Lahti neste helg, tenker jeg. Så skal han til Drammen og Holmenkollen. Det er fortsatt flere renn igjen av 2014/15-sesongen, og det er det viktigste, sier Langås.