
Sykdommen skal ikke få ødelegge for meg!
Tobarnsfaren og samboer Rune Vethe (40) lever med sykdommen Parkinson.
Det var i 2009 at tobarnsfaren og familieterapeuten Rune Vethe (40) fra Oslo, fikk diagnosen Parkinsons sykdom.
Være ung med Parkinson
Rune Vethe er ivrig pådriver og deltaker i yngregruppa med det humoristiske navnet Park&Idrett i Oslo og Akershus Parkinsonforening. Les mer om yngregruppa her:
Rune er aktiv i hverdagen. Han har gjennom ulike former for trening og fysisk aktivitet funnet sin måte å håndtere sykdommen i hverdagen.
— Jeg sykler, går i fjellet, og vi i yngregruppa (under 55) i Parkinsonforbundet trener boksing med proffbokser Alexander Hagen i Oslo Bokseklubb.

Familieterapeut
Rune Vethe forteller til God morgen Norge at siden han ble kronisk syk så har det gitt ham opplevelsen av større integritet og trygghet i jobben som familieterapeut.
— Jeg tillater meg å løpe i sola trygg på at dette kommer til å gå bra, og jeg tillater meg å gråte i mørk fortvilelse og kjenne på dybden i sorgen sykdommen påfører meg.
Pappa med Parkinson
I dag er guttene til Rune blitt 7 og 9 år. De har fått vite om pappas sykdom og Rune forteller at selv om han er i bedre form enn mange andre på samme alder så sykdommen mer synlig nå.

— Det er utfordrende noen ganger å henge med, stort sett går det greit men det avhenger av dagsform og medisiner. Jeg går litt sakte og sleper på den ene foten, forteller Rune Vethe.
Gift med verdens beste jente
Hvis det er noen Rune skryter av så er det kona si.
— Hun er den beste jenta i verden. Jeg tenker på henne og vi er veldig opptatt av å vare på hverandre. Denne sykdommen skal ikke få ødelegge for oss!
— Jeg skulle gjerne sluppet å måtte snakke med mine barn om sykdom, men samtidig opplever vi kjærligheten sterkere, forteller den sympatiske 40-åringen til God morgen Norge.
Nevrologiske sykdommer
Parkinsonisme er en samlebetegnelse på en rekke kroniske, nevrologiske sykdommer som ligner på hverandre. Det kjennetegnes ved at de særlig gir problemer knyttet til bevegelser og bevegelighet.
Generalsekretær i Parkinsonforbundet, Magne Wang Fredriksen, forklarer at det er om lag 8 000 personer med parkinsonisme i Norge.
— Parkinsons sykdom utgjør 80% av tilfellene. Diagnosen Parkinson pluss eller atypisk Parkinson utgjør i hovedsak de resterende 20 %.

— De fleste får sykdommen mellom 55 og 65 års alder, men den forekommer også hos personer helt ned i 20-årene.
Gradvis verre
Fredriksen understreker at det er en alvorlig sykdom hvor man blir gradvis verre.
— Den behandlingen vi har i dag er stort sett symptombehandlende. Så vi vet ikke noe om effekten av medisiner for de yngre som blir rammet. Det er mye usikkerhet knyttet til hvordan effekten av dagens behandling vil være for disse på lang sikt.
— Nettopp derfor er det så viktig at de trener og holder seg i fysisk aktivitet, at de trener utradisjonelt som for eksempel med boksing og innebandy, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.
Nettprat
Du møter Rune Vethe i God morgen Norge, sammen med Espen Dietrichs, Professor og avdelingsleder ved nevrologisk avdeling Oslo universitetssykehus/Rikshospitalet, tirsdag 3. mars kl. 08.10.
Fra kl. 08.30 svarer de begge på nettprat.