Northug spurtet inn til gull på femmila

Petter Northug knuste all motstand på oppløpet og sikret Norges ellevte gull i Falun-VM.

Se intervjuer i Camp Falun-livesenteret!

Se Northug avgjøre femmila i videovinduet øverst!

Se intervjuer og reaksjoner nedover i artikkelen!

De første 40 kilometerne var stort sett preget av sporadiske rykkforsøk, som enkelt ble innhentet. Med konstant snøfall og på et krevende føre, var det ikke enkelt å gå fremst, og det var først på de ti siste kilometerne det begynte å dra seg til.

En gruppe på 18 mann etablerte seg i tet, og både Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Petter Northug hang bra med da det gjenstod fem kilometer.

Etter å ha fullført Mördarbakken for siste gang – og med 2,5 kilometer igjen – lå fortsatt Cologna, Olsson, Manificat, Vylegzjanin, Bauer og de fire norske helt fremst.

Etter en spennende avslutning var det altså Petter Northug som gikk først over målstreken til gull. 29-åringen kom inn på oppløpet sammen med Lukas Bauer og Johan Olsson og viste ingen nåde.

Didrik Tønseth ble dagens nest beste nordmann på en 8. plass, drøye ti sekunder bak Northug. Martin Johnsrud Sundby endte på 11. plass, mens Niklas Dyrhaug tok 13. plassen.

Løfshus: – Vanskelig å beskrive Petter med ord
– Det har vært et VM som har gått over alle støvelskaft, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV 2.

– Man må aldri avskrive Petter Northug. Han var litt nedpå etter 15- og 30-kilometeren. Men han er fantastisk. Det er vanskelig å beskrive ham med ord, fortsetter landslagstreneren.

Northug: – Jeg er paff
– Det var en lang kamp i dag. Jeg tenkte på ting som trigget meg, og prøvde å være smart. Dessuten føltes det godt for meg når jeg kjente at jeg ikke var særlig stiv mot slutten, sier Petter Northug til TV 2, og fortsetter:

– Jeg klarer ikke beskrive dette, jeg er helt paff. Det har ikke gått opp for meg ennå og jeg er ganske tung nå. Dette er en stor dag for meg, og femmila er den medaljen som henger høyest.

Se TV 2s minidokumentar om Petter Northug nederst i artikkelen!

Sundby: – Har ikke klart å hente meg inn
– Dette ble blytungt. Jeg kjente relativt raskt at oppladingen ikke hadde vært optimal. Jeg kjente meg ok en stund, men så ble det tøft. Det var værgudene sin fortjeneste at jeg hang med såpass lenge, sier Martin Johsnrud Sundby til TV 2.

– Jeg har ikke klart å hente meg helt inn etter sykdomsperioden. Dessverre, legger han til, før han benytter anledningen til å skryte av dagens vinner.

– Petter har hatt et fantastisk mesterskap. Det er bare én mann som kan gjøre det han gjør i dag. Han tar det hjem, og jeg er egentlig bare stum av beundring.

Gratuler Petter Northug med gullet på Facebook!

Havnet bakpå
I noen rolige åpningsminutter var det Martin Johnsrud Sundby som ledet an – uten at det gikk spesielt fort. De aller fleste av de 59 startende hang godt med de første fem kilometerne.

Da løperne gikk inn i Mördarbakken for første gang oppstod det som ventet en del mer strekk i feltet. Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth førte an helt fremst, mens Petter Northug tok plass nesten helt bakerst i feltet.

Da rundt åtte kilometer gikk Dyrhaug i bakken. Fallet førte til at staven knakk, og Dyrhaug tapte tid. Ved passering etter ti kilometer, lå Dyrhaug plutselig 29 sekunder bak ledende Ivan Babikov. Johnsrud Sundby og Tønseth lå cirka åtte sekunder bak, Northug drøye 15 sekunder bak, og Dyrhaug altså neste halvminuttet bak.

Olsson tok initiativet
Da løperne forlot stadion, ble det straks mer fart på sakene. Johan Olsson tok initiativet, og fikk følge av Alex Harvey, Dario Cologna og Maxim Vylegzjanin.

Etter hvert kjempet Johnsrud Sundby og 20 andre løpere seg opp igjen til Olsson og co, og tetgruppen var igjen samlet. Petter Northug spiste seg også innpå en del, men slet med å få kontakt med de 25 i front.

Tønseth førte an
Etter 15 kilometer i sporet var det tid for skibytte. Alle de norske utenom Northug valgte å bytte ski. Martin Johnsrud brakk i likhet med Dyrhaug staven, men fikk seg raskt en ny, og hadde ingen problemer med å henge med teten.

Frem mot 20-kilometergrensen var det Didrik Tønseth som førte toget i front. Bak 23-åringen fulgte Vylegzjanin, Olsson, Sundby, Harvey, Cologna og noen til. Niklas Dyrhaug hang også godt med, mens Northug lå trygt plassert i neste gruppe, snaue ti sekunder bak Tønseth.

Som følge av det kraftige snøværet slapp favorittene seg etter hvert litt bak i tetgruppen, og lot løpere som Anders Södergren brøyte vei i front. Etter halvgått renn byttet Northug ski, mens Johnsrud Sundby, Tønseth og Dyrhaug tuslet videre med paret de byttet til ved det første skibyttet. Olsson, Harvey og Vylegzjanin byttet i likhet med Northug ski etter 25 kilometer.

Dyrhaug prøvde seg
Da det var duket for Mördarbakken for tredje gang var det Niklas Dyrhaug som gikk fremst. Han hadde fått seg en luke etter skibyttet og ved passering etter 26 kilometer ledet han med sju sekunder ned til Olsson og Vylegzjanin.

Tønseth og Johnsrud Sundby fulgte på plassene bak, mens Northug «slappet av» bakerst i feltet, nesten halvminuttet bak Dyrhaug.

Olsson-rykk på stadion
Ved passering etter 30 kilometer, inne på stadion, hadde hjemmehåpet Olsson kom seg frem i feltet, og til glede for de mange svenskene på tribunen knallet han til og rykket til.

Vylegzjanin, Poltoranin, Bauer og Harvey fulgte etter – og frem mot Mördarbakken ble det større avstander i front, men nok en gant tok det ikke lang tid før 15 løpere gikk samlet i tet.

Northug og Tønseth lå et godt stykke bak, mens Dyrhaug og Johnsrud Sundby han bedre med.

Södergrens forsøk raskt spist inn
Som følge av de krevende forholdene var hele 30 løpere «med på leken» da det gjenstod 15 kilometer. Det hele gikk rolig for seg, og ingen var foreløpig interessert i å dra fra. Men et par kilometere seinere knallet superreserve Anders Södergren til. Kort tid etter hadde den svenske legenden fått seg 15 sekunder forsprang.

Men som så mange ganger tidligere på femmila, ble også Södergren etter hvert hentet inn. Alle de norske hang godt med i det ti kilometer gjenstod av Falun-VMs aller siste øvelse.

Samlet opp Mördarbakken
Så nærmet det seg lille Mördarbakken. Fortsatt var en stor gruppe sammen i front, inkludert både Johnsrud Sundby, Dyrhaug, Tønseth og Northug.

Da tetgruppen gikk inn i den store Mördarbakken for siste gang ble det action – eller i hvert fall mer action enn det hadde vært så langt.

Johan Olsson, Maurice Manificat og Lukas Bauer førte an, mens den norske kvartetten fulgte like etter. Så var det Maxim Vylegzjanin som prøvde seg. Northug lå ti sekunder bak, sammen med de tre andre i rødt, hvitt og blått.

Til slutt var det altså Petter Northug som knallet til på oppløpet og vant foran Lukas Bauer og Johan Olsson.

Norge suverent best
Nok en gang er Norge utvilsomt VMs beste nasjon. Elleve gull-, fire sølv- og fem bronsemedaljer er fasit etter at 21 øvelser er gjennomført. 20 medaljer er dessuten tangering av rekorden fra Oslo-VM i 2011. Men elleve medaljer er hele tre gull mer enn det ble i Oslo, og dermed seiler Falun-VM opp som tidenes norske verdensmesterskap på ski.