GULLGJENGEN: Therese Johaug (tre gull), Petter Northug (fire gull), Rune Velta (ryggen til, to gull, ett sølv og én bronse) og Anders Bardal (ett gull og ett sølv) er bare noen av de norske som sørget for norsk jubel i Falun.
GULLGJENGEN: Therese Johaug (tre gull), Petter Northug (fire gull), Rune Velta (ryggen til, to gull, ett sølv og én bronse) og Anders Bardal (ett gull og ett sølv) er bare noen av de norske som sørget for norsk jubel i Falun.

– Dominansen vil fortsette

Johan Kaggestad sier suksessen ikke har noen ende, og mener Norge en gang kan ta gull i samtlige øvelser i et VM.

Les alt om vintersport her!

Hva er ditt største VM-øyeblikk? Skriv det inn i kommentarfeltet nederst!

Nok en gang står vi igjen som den suverent beste nasjonen etter et ski-VM. Mesterskapet i Falun ble det niende (!) på rad der Norge er nasjonen som karret til seg flest medaljer.

De 20 medaljene er tangering av rekorden fra Oslo-VM. Forskjellen er at vi i Falun tok tre flere gull enn det vi gjorde i 2011.

– Dermed er det ingen tvil om at dette er tidenes VM for Norge. Vi har tatt tre flere gull enn det vi gjorde i Oslo, og det taler for seg selv, sier Johan Kaggestad.

71-åringen, som gjennom en mannsalder har bidratt med sin ekspertise i flere ulike idretter, mener det er mange årsaker til at Norge gang etter gang troner øverst på listen over mestvinnende nasjon i ski-VM.

– Det er få nasjoner som er gode både i langrenn, hopp og kombinert. Tyskland har vært det, Østerrike har vært det – men man må tilbake til forrige årtusen for å finne noen som er så god i så mange grener som det Norge er nå, sier Kaggestad.

POSITIV TIL FREMTIDEN: Johan Kaggestad.
POSITIV TIL FREMTIDEN: Johan Kaggestad.

Se de mest populære videoene fra VM i videoboksen nederst!

Best i 21 av 37
I Falun-VM står Norge bokført med elleve gull-, fire sølv- og fem bronsemedaljer. Av de 37 verdensmesterskapene Norge har deltatt i, har vi vært best i 21.

– Er det egentlig noen ankepunkter?

– Isolert sett er det ikke det. Men hvis man går litt i dybden, kan man jo registrere at Norge tidvis har slitt med distanserenn på herresiden. Siden Odd-Bjørn Hjelmeseth tok gull på femmila i 2007, er det Petter Northug som har reddet oss på distanserennene, noe han også gjorde i Falun.

– Langrenn er blitt en økonomisk krevende idrett
Totalt sett er det uansett liten tvil om at Norge leder an i langrennssporten på herresiden – men også på damesiden. Siden 1999 har Norge vunnet samtlige VM-stafetter på herresiden. Marit Bjørgen har tatt 14 VM-gull siden hun vant sprinten i Val di Fiemme i 2003. Therese Johaug har tatt halvparten så mange på bare fire år og tre verdensmesterskap. Og slik kunne man fortsatt.

– Dominansen vil fortsette. Det blir vanskeligere og vanskeligere for nasjoner med lite ressurser å hevde seg i langrenn – ikke minst med tanke på rekrutteringen. Langrenn er blitt en krevende idrett rent økonomisk, og antall utøvere minker, sier Kaggestad og fortsetter:

– Norge er den eneste nasjonen med en skikkelig ettervekst. Det er «in» å gå langrenn i Norge. Mange klubber driver veldig bra, og det er lettere å huke tak i de virkelig gode. De norske juniorene hevder seg jo også i toppen. Snart kommer det jo en ny Northug også, Even Northug. Men det er flere av dem, det er en underskog. Løpere som Hans Christer Holum, Timo André Bakken og Sondre Turvoll Fossli er bare noen av de som kommer opp.

– Kan ta gjøre reint bord
Kaggestad er sikker på at Norge kommer til å dominere også i de kommende verdensmesterskapene, og svarer følgende på spørsmål om han tror det en gang vil være mulig å ta gull på samtlige øvelser:

– Det er mulig, ja. Fordi vi har medaljekandidater i samtlige øvelser. I forhold til OL i Sotsji er det vel kun kombinertgutta som har tatt et lite steg tilbake. Men samtidig har hopperne våre tatt to steg frem.

– Ikke 22 år til neste gull i laghopp
Det norske hopplandslagets prestasjoner i Falun, er noe som gleder Kaggestad stort. Lørdag sørget Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Rune Velta for Norges første gull i laghopp siden VM i 1993, som også ble arrangert i Falun.

– Det går ikke 22 år til neste gang. Og det er jo heller ikke slik at vi har vært «helt ute» på hoppfronten. Vi har tatt noen sølvmedaljer i laghopp. Og også i hoppsporten er det bra ettervekst. Det som er litt artig med hopp er jo at det er mange nasjoner som kan hevde seg i toppen, sier Kaggestad.

Dominans i langrennssporet
Falun-VM ble altså en ny norsk skifest. På sprinten sikret Petter Northug norsk gull, mens Ola Vigen Hattestad tok bronse. Northug ble også tungen på vektskåla da han sammen med Finn-Hågen Krogh vant lagsprinten foran Russland og Italia. På stafetten ble det norsk herregull og norsk kvinnegull. På VMs siste dag sikret Petter Northug Norges ellevte gull da han spurtet først over målstreken etter 50 kilometer på et svært variabelt og slafsete føre.

Marit Bjørgen vant kvinnenes sprint, Therese Johaug fikset biffen på 15 kilometer med skibytte, der Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok sølv, og Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla tok gull i lagsprint. På tremila var det ingen som kunne gjøre noe med Johaug, som etter en vanvittig maktdemonstrasjon gikk mutters alene over målstreken i Falun, foran Marit Bjørgen.

Hopperne viste seg frem
Rune Velta ble den store norske hopperen i Falun-VM, da han sikret seg medalje i fire øvelser. Først tok han gull i normalbakken, etterfulgt av bronse i stor bakke. På VMs nest siste dag var han med på å sikre Norges første gull i laghopp på 22 år, og i mikskonkurransen var han en del av det norske laget som tok sølv. Line Jahr, Anders Bardal og Maren Lundby var de tre andre på laget.

Kombinertgutta, med Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien og Jørgen Graabak, tok sølv i lagkonkurransen, mens Moan og Klemetsen også sikret Norge bronse på lagsprinten.

Hva er ditt største øyeblikk fra Falun-VM? Ta deg en tur ned i kommentarfeltet og fyr løs!