Dokument-tabben som startet opprullingen av terrorceller i Norge, USA og Storbritannia

Lederen av den britiske terrorcellen skal nå utleveres til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En aprildag i 2009 var sjefen for antiterroravdelingen i MI5 på vei inn til statsministerboligen i Downing Street, da han ble avbildet med et hemmelig dokument som avslørte en planlagt massearrestasjon av en terrorcelle i Storbritannia.

Utleveres til USA

Terrortabben fra MI5-toppen Robert Quick førte til at aksjonen ble gjennomført i all hast, og Quick beklaget hendelsen og sa opp sin stilling. Avisen Daily Mail skrev at tabben utløste en gullkantet pensjonsavtale for ham.

Torsdag melder BBC at Abid Naseer, den hovedmistenkte i terrorcellen som ble rullet opp i kjølvannet av MI5-tabben i 2009, utleveres til USA.

Det er mindre kjent at det var nettopp denne opprullingen av en terrorcelle i Nordvest-England som satte PST på sporet av uiguren Mikael Davud.

Kontraterroroperasjonen «Pathway» ble igangsatt etter at MI5 fikk tips om terrorplanene, der Abid Naseer spilte en sentral rolle.

3. april fanget MI5 opp en kodet melding da de overvåket ham på en internettkafé, og 8. april ble operasjonen offentlig kjent da Quick ble avbildet med det hemmelige dokumentet.

Bare noen timer senere ble tolv personer arrestert i Manchester og Liverpool - tidligere enn planlagt.

CIA overvåket e-poster

MI5 mistenkte at noen av disse kunne stå i ledtog med al-Qaida-nettverket, og oppdaget at Naseer utvekslet e-post med al-Qaida-kontakten Ahmad i Pakistan.

Britisk kontraterror samarbeidet med amerikanerne, som overvåket Ahmads e-post-aktiviteter. Ahmad kommuniserte med terrorceller i New York og Manchester via en Yahoo-epostkonto, og kontakten foregikk fra samme datamaskin.

På dette tidspunktet befant Mikael Davud seg i Waziristan, etter å ha reist fra Tyrkia til en al-Qaida-treningsleir i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Abid Naseer (Foto: Metropolitan Police)
Abid Naseer (Foto: Metropolitan Police)

Da Ahmad og Davud utvekslet e-poster, med kodede meldinger om det amerikansk etterretning fryktet var veiledning i å lage bomber, ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om denne kontakten.

Like før han returnerte til Norge, i mai 2009, sendte Mikael Davud en e-post til en Gmail-adresse som vestlig etterretning mener ble brukt av al-Qaida-kontakten Ahmad i Peshawar i Pakistan.

Det ble gitt etterforskningsordre i PST 31. august 2009, og 23. oktober ble det under en hemmelig ransaking hjemme hos Davud funnet en notatbok med e-postadresser og navn som ledet mot al-Qaida-bakmennene i Pakistan, opplyste aktor Geir Evanger under rettssaken i november 2011.

Shawan Bujak, Mikael Davud og David Jakobsen ble pågrepet av PST i juli 2010. Montasje: TV 2/Scanpix
Shawan Bujak, Mikael Davud og David Jakobsen ble pågrepet av PST i juli 2010. Montasje: TV 2/Scanpix

Ahmads nærmeste overordnede var al-Qaidas sjef for utenlandsoperasjoner, Saleh al-Somali, som ble drept i et av CIAs droneangrep i Pakistan.

Al-Somali skal ifølge etterforskerne ha vært den som var sentral i å organisere terrorplanene i New York, Manchester og Norge.

I oktober i fjor skjerpet Borgarting lagmannsrett straffen for terrorplanlegging til åtte år for Mikael Davud.