Nesodden er Norges anti-vaksinehovedstad

I Norge har vi en vaksinasjonsdekning på nesten 95 prosent. På Nesodden er det tallet ti prosent mindre.

Nesodden ligger knappe fem kilometer fra hovedstaden over Oslofjorden. Kommunen er kjent for et grønt miljø, en stor populasjon av kunstnere og høyt utdannede unge mennesker som både vil ha by og natur. Derfor blir halvøya kalt Alternativodden på folkemunne og mange fritenkere har satt vaksinedebatten på dagsorden.

VAKSINERER: Camilla Henriksen er skeptisk, men har likevel valgt å vaksinere døtrene sine. Foto: Sverre Saabye / TV 2
VAKSINERER: Camilla Henriksen er skeptisk, men har likevel valgt å vaksinere døtrene sine. Foto: Sverre Saabye / TV 2

Se reportasjen fra Nesodden øverst i saken.

Camilla Henriksen er hjemmeværende trebarnsmor, og har benyttet seg av barnevaksinasjonsprogrammet.

– Jeg står egentlig med begge bena i hver sin leir, fortsatt. Jeg vet ikke om jeg gjør det riktige valget den dag i dag. Jeg er veldig for vaksiner, men jeg er også litt skremt over de bivirkningene noen vaksiner har vist seg å ha.

Fire av ti uvaksinert

Camillas ni år gamle datter Amalie går på Steinerskolen. Der anslo helsesøsteren i fjor høst at det i enkelte klasser var hele fire av ti uvaksinerte barn.

ANTI-VAKSINE: Andreas N. Bjørndal velger å ikke vaksinere sine barn. Foto: Sverre Saabye / TV 2
ANTI-VAKSINE: Andreas N. Bjørndal velger å ikke vaksinere sine barn. Foto: Sverre Saabye / TV 2

– Man blir veldig påvirket av det som skjer i media, og menneskene man kjenner. Det har jeg opplevd her på Nesodden, forteller Camilla.

Vil ikke vaksinere

Familiefaren Andreas N. Bjørndal har en datter i samme klasse som Camilla, men har bevisst valgt å ikke vaksinere noen av de fem barna sine.

– Jeg vil si at jeg er skeptisk. Hadde jeg sett at forskningen virkelig var bra, så hadde jeg gått for det, uten tvil. Jeg ønsker å ta informerte og velbegrunnede valg, og jeg er vaksineskeptisk. Den dokumentasjonen som finnes i dag gir meg ikke trygget på at det er det beste for mine barn og folkehelsen.

Andreas anser seg selv som en typisk Nesodding.

– Ja, jeg er betrakter meg selv om alternativ, vegetarianer, naturmedisniner. Det er ingen tvil om at Nesodden er fylt av mennesker med sterke ressurser. En befolkning som er opptatt av kultur. Vi er akademiske og velutdannede mennesker, med solid og grundig økonomi.

Frykter sykdomsutbrudd på Nesodden

I Norge har vi en vaksinasjonsdekning på nesten 95 prosent, og Folkehelseinstituttet mener dekningen må være så høy for å forhindre store utbrudd. Nesodden ligger cirka ti prosent under gjennomsnittet, og det bekymrer både Folkehelsa og kommuneoverlegen.

– Vi har en veldig viktig jobb å gjøre. Det er nok et tidsspørsmål før vi kan risikere å se mer av de sykdommene vi ønsker å vaksinere mot, så vi har ingen tid å miste, sier Roar Johansen, kommuneoverlege på Nesodden.