VINCENZO NIBALI: Og Astana står i fare for å miste lisensen. Foto: Lionel Bonaventure/Scanpix
VINCENZO NIBALI: Og Astana står i fare for å miste lisensen. Foto: Lionel Bonaventure/Scanpix

– Presset til handling i Astana-saken

Tung dopingrapport i vente for sykkelsporten tvinger frem tiltak, mener Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag anmodet sykkelunionen, UCI, at Astana fratas lisens på toppnivå. TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad ser det i sammenheng med en lenge ventet rapport om doping i sykkelsporten.

Les saken: – Astana har alltid vært et skandalelag

– Brian Cookson er under stort press etter han ble valgt som ny UCI-president. Han har ikke tilført noe nytt, bare videreført arbeidet som allerede var i gang. De to rapportene som kommer nå, er avgjørende. Derfor tror jeg UCI prøver å vise handlekraft i forkant av publiseringen, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Kryptisk
Anmodningen om Astanas exit kommer som følge av at idrettsinstituttet ved universitetet i Lausanne har skrevet rapport om Astana-laget med det klingende navnet ISSUL. Mindre kryptisk blir det ikke av at sykkelmiljøet holder pusten i påvente av CIRC-rapporten. CIRC, sykkelsportens uavhengige reformkommisjon, ble startet i januar 2014 like etter nevnte Brian Cookson overtok som president av sykkelunionen, UCI. Publiseringen er rett rundt hjørnet, og Cookson tror man bør være klar for mye ubehagelig lesning.

– Åpner man et ormebol, finner man mange slanger. Jeg tror det blir mye ukomfortabel lesning, og alle bør forberede seg på det, uttalte Cookson til The Guardian på lørdag. 

Kaggestad spekulerer i at UCI og Cookson er sikre i sin sak når de sender anmodningen allerede før siste rapport, og tror ikke idrettens voldgiftsrett (CAS) vil endre et lisensvedtak.

Les saken: CAS gir Katjusja lisens

– Hvis Astana ikke får lisens som følge av dette, tror jeg UCI er sikre på at de ikke taper i CAS senere, som de gjorde da de prøvde å frata Alexander Kristoffs Katjusja kontrakten før 2013-sesongen, sier Kaggestad.

Armstrong er med
CIRC-kommisjonen har av WADA og UCI fått dispensasjon til å gi utøvere som bidrar med informasjon reduserte dopingstraffer, og blant utøverne som har bidratt er Lance Armstrong, som ifølge AFP møtte med kommisjonen over sju timer tilbake i mai. Samarbeid med antidopingmyndighetene er Armstrongs eneste teoretiske mulighet for å få opphevet livstidsutestengelsen han fikk etter han innrømmet doping tilbake i 2013. Uansett er Kaggestad er usikker på hvor mye som kommer frem når rapporten blir publisert.

– Vi så det samme da Antidoping Norge lagde en lignende rapport i lys av at Steffen Kjærgård innrømmet doping. Det var egentlig lite matnyttig der, men nå opplever jeg det norske sykkelmiljøet som langt snillere enn det internasjonale. Utøvere har en tendens til å holde munn når de sitter i møter. Det mest spennende er knyttet til hvor mange sportsdirektører og leger man får frem i lyset, mener jeg. Spesielt leger som jobber på tvers av idrettsgrener, sier Kaggestad.