STREIKEFARE: Norwegian kan bli nødt til å sette fly på bakken i helga, dersom ledelsen ikke kommer til enighet med pilotene om en tariffavtale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STREIKEFARE: Norwegian kan bli nødt til å sette fly på bakken i helga, dersom ledelsen ikke kommer til enighet med pilotene om en tariffavtale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Disse rutene kan bli rammet av en Norwegian-streik

Norwegian skjermer kun langdistanserutene sine dersom pilotene streiker fra midnatt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kan flyselskapet Norwegian bli kastet ut i streik.

Pilotene som er fagorganiserte i Parat sitter i mekling fredag kveld med arbeidsgiversiden NHO luftfart hos Riksmeklingsmannen for å bli enige i lønnsforhandlingene.

Dersom de ikke kommer til enighet innen fristen går ut ved midnatt, vil 70 piloter bli tatt ut i streik fra lørdag morgen.

Kan ikke garantere mot kanselleringer

Flyselskapet skjermer langdistanserutene til USA og Asia i en eventuell streik.

Men Norwegian kan ikke garantere at flyvninger til andre distanser ikke blir rammet. Det gjelder ruter i Skandinavia og nedover i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

Så skal du ut å fly til noen av disse områdene, må du følge ekstra nøye med på nettsidene til Norwegian. Her vil selskapet legge ut informasjon om de enkelte flyvningene.

– Hvis det ikke blir enighet vil passasjerene finne informasjon på våre nettsider. Vi kan i hvert fall si at våre langruter vil gå som normalt, sier Daniel Kirchhoff, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Setter inn «administrative piloter»

Halvparten av de 70 pilotene som tas ut i strek har allerede fri og er ikke programmert til å fly i helgen.

De resterende 35 som tas ut i streik, har Norwegian tenkt å erstatte med piloter som i dag har administrative jobber ved hovedkontoret på Fornebu. De forbereder seg nå på å sitte bak spakene.

– Vi ønsker å ha som mål å operere tilnærmet normalt. Men vi kan ikke si nå hva som kommer til å skje, sier Kirchhoff.

Uenige om tariffavtaler

Norwegian tapte 1,6 milliarder kroner i fjor, og krever nå at pilotene skal akseptere dårligere pensjon og forsikring i tillegg til lengre arbeidstid. 

Pilotenes viktigste krav er tariffavtale med morselskapet og en felles ansiennitetsliste i konsernet.

– Det er krevende i sluttspurten. Begge parter ønsker å komme i fram til et resultat som begge kan leve med. Hvorvidt man lykkes vil tida vise, og forhåpentligvis vil vi lykkes den her gangen også, sier Hans Erik Skjæggerud i Parat.

– Hvor stor er faren for streik etter din mening?

– Når det er megling så er det alltid en overhengende fare for at det kan bli en streik. Det vil jeg anslå at det er også denne gangen. Når det er sagt så har begge parter alltid et ønske om å unngå streik og finne løsninger, sier Skjæggerud.

Tapte millioner på usikkerhet

Pilotene er mest opptatt av å få en felles tariffavtale som gjelder alle de fagorganiserte medlemmene.

– Norwegian sin strategi har over flere år vært å splitte medlemmene opp i ulike grupperinger. Det kan også synes som noe av strategien denne gangen. Sånn sett er det viktig for våre medlemmer å ha en tariffavtale som gjelder for alle framover, poengterer Hans Erik Skjeggestad.

Sist gang det var streikefare i Norwegian tapte selskapet 100 millioner kroner i bookinginntekter. Konkurrenten SAS har fått flere henvendelser fra reisende som frykter for streik. 

– Vi har fått flere henvendelser fra bekymrede passasjerer. Spørsmålene handler om usikkerhet og om vi har ledige plasser, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.