Jørgen Foss langer ut mot TVNorge-program

– Det kan være helsefarlig, sier lederen i landsforeningen for overvektige.

Se reportasjen fra God kveld Norge i toppen av saken.

For 10 år siden skapte TVNorge-programmet «Slankekrigen» debatt i Norge. Overvektige deltakere ble pisket rundt på trening og sultet seg for å vinne konkurransen. 

Angrer ikke

Linda Stokkeland (37) veide 132 kilo da hun meldte seg på «Slankekrigen» for ti år siden. I dag er hun over 50 kilo lettere, og jobber som spinninginstruktør på et treningssenter.

– Det var virkelig topp. Jeg angrer ikke. Det var min måte å endre hele livsstilen min på, forteller den spreke 37-åringen.

Men det er ikke alle som ser på slankeprogrammet som noe positivt. Leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, langer ut mot «Slankekrigen», som nå er tilbake på norske tv-skjermer med navnet «The biggest loser».

– Jeg kunne aldri meldt meg på et slikt program. Aldri i verden, sier Foss i et intervju med God kveld Norge.

– Ingen leger ville anbefalt deg å være med på et program som dette. Det er ikke sunt for kroppen din å rase ned i vekt på kortest mulig tid.

– Jeg blir utrolig irritert

Foss mener at seerne blir lurt til å tro at det er enkelt å slanke seg. Han sier at det er de offentliges ansvar å gi sykelig overvektige et godt behandlingstilbud. Det hjelper ikke å ha en trener etter seg som roper «løp, løp, løp!».

– Jeg blir utrolig irritert på han, for han er mer opptatt av å gi andre ansvar enn å ta ansvar selv, sier Stokkeland om Foss' uttalelser.

Foss er bekymret for at deltakerne ikke får noen oppfølging etter programmet, og at de garantert vil fyke opp i vekt så snart de er ferdige med de ti ukene på «Slankekrigen». Produsentene derimot, er helt uenig.

– Om deltakerne kommer til oss etter programmet og spør om hjelp, vil vi selvfølgelig tilby de det. Vi har profesjonelle leger og ernæringsfysiologer med på laget, men deltakerne har vært veldig tydelige på at det som skjer etterpå, har de ansvar for selv.

Se God kveld Norge hver lørdag kl. 22:15!