Thorbjørn tok oppgjør med travle besteforeldre: – Jeg ble så sint, sier moren om kronikken

Firebarnsfar Thorbjørn Steen Brook hevder at dagens besteforeldre er for travle til egne barnebarn. 

Dagens besteforeldre-generasjon kalles gjerne dessertgenerasjonen. De ble født rett etter andre verdenskrig da optimismen og framtidstroen var stor.

Besteforeldre på gratis nachspiel

I en kronikk på nettstedet foreldre.no kommer firebarnsfar og fødselslege Thorbjørn Brook Steen med følgende kraftsalve om dagens besteforeldre:

«Slik jeg ser det, er store deler av 68-er-generasjonen, mine foreldre inkludert, på et gedigent nachspiel etter en kjempefest. Det er varer i baren og vi betaler», skriver han.

Thorbjørn Brook Steen ønsker at storfamilien skal være mye sammen. Foto: TV 2
Thorbjørn Brook Steen ønsker at storfamilien skal være mye sammen. Foto: TV 2

For travle for barnebarna

Han hevder at flere i hans vennekrets har sluttet å spørre sin foreldre om å være barnevakt, fordi de er så travle at de ikke har tid til barnebarna.

Også i egen familie hevder Thorbjørn å ha opplevd å måtte spørre flere måneder i forvegen for å få barnevakt, fordi besteforeldrenes avtalebok er fylt opp av reiser og kultur-aktiviteter.

Hver onsdag er seks barnebarn på middag hos bestemor Eldri og mannen. Foto: privat
Hver onsdag er seks barnebarn på middag hos bestemor Eldri og mannen. Foto: privat

– Jeg har vel hatt en litt romantisk ide om en storfamilie der barn og besteforeldre skal kunne ta del i hverandres liv og være mye sammen, innrømmer firebarnsfaren.

Mor og sønn diskuterte i God morgen Norge

God morgen Norge inviterte firebarnsfaren og hans mor på sending for å snakke om dette. Det ble både temperatur og stort engasjement i sofaen. De to har nemlig svært forskjellig syn på saken.

– Dette temaet er en snakkis i min generasjon, så jeg ville ta opp disse vanskelige temaene, som mange ikke tør å ta opp med egne foreldre, forklarer Thorbjørn om hvorfor han skrev den kronikken.

Moren ble sint

Eldri Steen er bestemor til seks barn som hun har på middag hver onsdag. Foto: TV 2
Eldri Steen er bestemor til seks barn som hun har på middag hver onsdag. Foto: TV 2

– Da jeg leste kronikken tenkte jeg, fader, Thorbjørn! Hva er det du gjør? Jeg ble kjempesint, sier Eldri Steen ærlig.

Ingen tvil om at barnebarna betyr mye for bestemor Eldri. Foto: privat
Ingen tvil om at barnebarna betyr mye for bestemor Eldri. Foto: privat

Hun mener at hun og mannen har brukt mye tid på barnebarna og hevder at det er sønnen og hans generasjon som har for høye forventninger til dem. 

I familien Steen toppet det hele seg i en barnebursdag da besteforeldrene måtte gå for tidlig, fordi de skulle i Operaen.

 – Thorbjørn ble rasende da vi skulle gå. Det syns jeg var urettferdig, for vi hadde brukt mye tid på barna tidligere, forteller Eldri.

Familiemøte

Løsningen ble å ta et familiemøte. Der fikk alle lufte sin frustrasjon og alles forventninger ble avklart.

– Det møtet opplevde jeg ganske tøft, men også godt, innrømmer Thorbjørn. Og det var egentlig det jeg ønsker å formidle i kronikken – at det kan være tøft å gå inn i dette, men at det er veldig godt når man finner løsninger. 

Har seks barnebarn på middag

Nå har familien Steen tatt flere grep for å sikre at barna får mye tid sammen med besteforeldrene. De har koordinert kalendrene i hele storfamilien, og hver onsdag har besteforeldrene alle sine seks barnebarn på middag.

– Sånn vi har det nå, syns jeg det fungerer helt strålende. Thorbjørn sier hele tiden at vi er så travle, men når jeg har barnebarna viser jeg dem at jeg har all verdens tid. Da har vi det fellesskapet som Thorbjørn er opptatt av, og jeg vet det betyr mye for oss alle, sier Eldri.

– Dere var veldig travle, men dere er blitt ekstremt gode til å ikke være det mer, fordi vi har hatt mange gode samtaler rundt det, avslutter Thorbjørn og legger hånden sin over morens.