Russisk trener: – Herregud, hvorfor spør du?

Sikker på at Shipulin knuser Svendsen i VM – og vil snyte Norge for en historisk rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før årets skiskytter-VM i finske Kontiolahti står de norske herrene med fire gull på rad i stafett.

Et femte gull vil tangere den 42 år gamle rekorden som tidligere Sovjetunionen innehar.

Men de norske herrene har prestert under par i det siste. Både sykdom og dårlige resultater har ikke gitt optimal oppladning før mesterskapet.

En som derimot har vist god form, er russiske Anton Shipulin.

27-åringen og resten av det russiske laget gjør sine siste forberedelser i Holmenkollen før VM starter i de finske skoger 5. mars.

– Umulig å slå Shipulin
Under prøve-VM i Holmenkollen for snart to uker siden viste Shipulin storform da han på sisterunden hentet hele 38 sekunder på tyske Simon Schempp og tok stafettseieren for Russland.

Nå advarer den russiske treneren, Alexander Kasperovich, om at Shipulin kan gjøre storeslem i VM.

– Formen til Anton er perfekt nå, han skal gå alle distanser og prøve å ta medaljer i alle. Han har satt seg veldig høye mål.

Og om Svendsen og Shipulin møtes til en duell på siste etappe i en eventuell stafett, er den russiske treneren skråsikker på hvem som trekker det lengste strået.

– Herregud hvorfor spør du? Dere vet jo svaret. Det er nesten umulig å slå Shipulin på siste etappe i stafett. Beklager Svendsen, men Shipulin er sterkere nå, sier Kasperovich til TV 2.

Beskjeden favoritt
Hovedpersonen selv, Anton Shipulin, er ikke like ovenpå som sin trener.

– Emil er jo sterk da. Jeg ville ikke konkludere med en gang at jeg slår ham, men jeg skal gjøre mitt beste, sier russeren etter et testløp med landslaget i Kollen der han endte som nummer tre.

Med et norsk lag som ikke har imponert før VM, mener Shipulin at russerne har kapasitet til å vinne.

Nå vil han skyve Norge ned fra stafett-tronen de har hatt i de siste fire mesterskapene. 

– Det er stor konkurranse i skiskyting om dagen, og mange nasjoner har sterke stafettlag. Jeg håper at vi stiller mentalt og fysisk forberedt til årets VM. Vi har kapasitet til å vinne. 

Må regnes som outsidere
Skiskytterekspert i TV 2, Ole Kristian Stoltenberg, mener at Norge nå stiller til et mesterskap med et litt annet forventningspress.

– Vi er litt mer outsidere enn vi pleier å være. Det er fordi vi har noen usikre kort i Tarjei Bøe, som er en viktig stafettløper, og Emil Hegle Svendsen som er litt småsjuk og skal sette matchballen. Så det kan bli litt tyngre i år, sier Stoltenberg som gir Russland favorittstempelet.

– De har et kjempegodt lag, og en stafettseier vil bety enormt mye for Russland. De har et mannskap som tåler presset.

Men at Shipulin slår Svendsen på en eventuell ankeretappe og tar VM-gullet, det vil ikke skiskyttereksperten være med på.

– Jeg registrer at den russiske treneren sier Shipulin. Jeg sier Emil, for han er stort sett uslåelig på siste etappe. Han tar nok knockout på russeren der, avslutter han.