Stamkunde på Vollan gjestestue:
– Et lik gjør meg ingen verdens ting

Først ble to ansatte siktet for drap. Så startet politiet lik-jakt på Vollan Gjestestue. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. desember 2011 ble Per Vålnes, bosatt på Storsteinnes i Balsfjord, meldt savnet og senere etterlyst av Troms Politikammer.

Et år senere ble hans samboer og hennes nye kjæreste pågrepet og siktet for å ha drept den 50 år gamle hundeoppdretteren. Begge jobbet på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, syv mil fra Tromsø. Der har familien Lydersen servert vegfarende i snart 70 år. De siste to årene har vært svært krevende for vertskapet, som har greid å holde dørene til kafé og hotell åpne samtidig som politiet under samme tak har gjennomført et liksøk, enestående i norsk kriminalhistorie.

Har ikke vært enkelt

– Det har ikke vært enkelt. Med to av de ansatte drapssiktet, og vissheten om at det kan ligge et lik under gulvet i resepsjonen eller den nye hotellfløya, innrømmer daglig leder Håvard Lydersen.

– Så har vi jo hatt alt dette styret, med media og politi og masse møter. I tillegg skulle vi jo også ta vare på de ansatte. Så det har vært skikkelig tøft, sier han.

Enkelt har det heller ikke heller vært for gjestene. Bussjåfør Hermod Strand nyter en kopp kaffe og lokalavisa på kafeen. Han kjenner Vålnes-saken, og forteller han blir minnet om lik-jakten når han på vei inn ser maskinene som står parkert utenfor nyfløya.

Det er litt dystert

– Ja, det er litt dystert. Det kan man gjerne si. Det er en trist sak, sier Strand.

Den nye hotellfløya var så vidt tatt i bruk da politiets etterforskere fant det sannsynlig at de som drepte Per Vålnes skjulte liket i massene under betongen. Hotellsjef May Helen Rotihaug Kvien viser oss rundt i resepsjonsområdet, og åpner døra inn til hotellfløya. Der er det kun et stort, tomt rom med tak og vegger. Alt er fjernet, og massene under fjernet helt ned til to meter under gulvet.

– Det er et trist syn.

Del for del ble nybygget revet, betongen sagd opp og massene fjernet. En tøff jobb for alle involverte og berørte. Nå forteller hotellsjefen om hvordan de ansatte har kommet seg gjennom prøvelsene.

– Vi har snakket sammen, vi har hatt møter og kriseteam har vært inne.  Det å snakke med hverandre om hverandre sine følelser, har vært veldig viktig for at man skal komme seg gjennom dette, sier May Helen.

Krevde tap erstattet 

Da politiet med rettens velsignelse begynte å rive nyfløya, måtte eierene gå rettens veg for å få erstattet sine tap. De vant fram med sitt krav om fortløpende dekning.

– Nå kan vi drifte butikken normalt, vi kan foreta investeringer, vi kan se framover og gjennomføre de planer som vi ønsker, forteller Oddgeir Lydersen, advokat, og bror til Håvard.

Så måtte de ansattes frykt håndteres. De var engstelige for hva som ville skje når de drapssiktede kollegene slapp fri fra varetekt? Ville de da komme tilbake på jobb? Også det måtte håndteres av Håvard Lydersen.

– Så da hadde vi en dialog med dem ganske tett etter at de slapp ut, og fikk avklart den videre arbeidssituasjonen deres. Det var sånn sett helt uproblematisk. De ønsket det beste for bedriften, sier han.

Arbeidsforholdet ble avsluttet, og ei ny utfordring løst.

På kjøkkenet har man hele tiden fokusert på å produsere god hjemmelaga husmannskost. Kjøkkensjef Svein Furøy medgir at han begynner å bli lei forstyrrende elementer, byggestøy og politi.

– Det skal bli godt når de er ferdig og vi får endelig svar på hva som befinner seg, og som ikke befinner seg her.

– Du tror vi får et svar?

– Et svar får vi, men hva svaret blir det vet vi jo ikke.

Her starter det omfattende og siste søket etter Per Vålnes i grunnen under Vollan Gjestsestue der massene suges opp med en vakuumsuger. Politiet tror Per Vålnes kan være begravd i massene på det om var et nybygg da han forsvant. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Her starter det omfattende og siste søket etter Per Vålnes i grunnen under Vollan Gjestsestue der massene suges opp med en vakuumsuger. Politiet tror Per Vålnes kan være begravd i massene på det om var et nybygg da han forsvant. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Søket inne er avsluttet 

Søket inne på gjestestua er på det nærmeste avsluttet. Etterforskningen har vært ledet av regionlensmann Andreas Nilsen, og han berømmer vertskapet.

– Jeg er imponert over de som driver gjestestua, over hva de tåler, for det er klart dette er en del av livsverket deres. Det er nylig ferdig, og nå er vi altså inne å ramponerer det arbeidet de har gjort. Men samtidig garanterer vi at vi skal levere det tilbake minst like fint som det var.

Eierene hadde frykta det verre. At rykter, svart humor og bygdesladder skulle ødelegge det tre generasjoner Lydersen hadde bygd opp. Det ble med frykten. For stamkundene er til og med et mulig lik i undergrunnen til å leve med.

Arkivbilde fra 2005 av Per Vålnes som har vært savnet fra sitt hjem i Balsfjord siden 1. desember 2011. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB scanpix
Arkivbilde fra 2005 av Per Vålnes som har vært savnet fra sitt hjem i Balsfjord siden 1. desember 2011. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / NTB scanpix

Et lik gjør meg ingen verdens ting

– Det gjør meg ingen verdens ting, sier Erik Bjørkeng. Målselvdølen er innom for å ta en kaffe og et kakestykke, og regner seg selv som en god stamgjest.

– Om det nå ligger et lik i kjelleren, så har vi erfaring med at de er jo ikke de verste. De er jo der, men de får jo ikke gjort så mye med oss som er i live. Så jeg tenker ikke på det, sier han.

Nå har politiet varslet at de vil gjennomføre søk også i massene rundt nybygget. Daglig leder Håvard Lydersen varsler på sin side en skikkelig gjenåpning av nyfløya en gang utpå sommeren.

– Vi skal ha oss det en på nordnorsk kaller ei skikkelig rotbløyte. Det skal bli deilig for alle.