SLITER PÅ DISTANSE: Norge vinner ikke de prestisjefulle distanserennene lenger, skriver Johan Kaggestad i sin blogg. Her er Petter Northug - det hederlige unntaket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLITER PÅ DISTANSE: Norge vinner ikke de prestisjefulle distanserennene lenger, skriver Johan Kaggestad i sin blogg. Her er Petter Northug - det hederlige unntaket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kun Petter Northug har vunnet distanserenn i OL eller VM siden 2007

«Norsk distanselangrenn har vært reddet av én mann», skriver Johan Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
IKKE NÅDIG: Johan Kaggestad lurer på om den norske sprinttreneren kan bli hovedlandslagssjef. Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE NÅDIG: Johan Kaggestad lurer på om den norske sprinttreneren kan bli hovedlandslagssjef. Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er bare å gratulere Johan Olsson som verdens beste distanseløper. For en kraft den mannen fremviser. Noe av det råeste som er vist i internasjonal langrenn de siste årene er Johans ensomme og dristige marsj mot 5-mils gullet i Val di Fiemme for to år siden. Nå gjorde han det igjen, og flyttet sølv på distansen bak Petter til et fortjent gull.

Kanskje hadde han fordel av å starte tidlig, det ble løsere etter hvert. Men, uansett, dagens mann var han, avslutningen hans kunne ingen svare på. Johan kommer fra Skultuna i Vasterås kommune, men bor i Sundsvall og går for Åsarna IK. Som er klubben til Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Lars Gøran Åslund og Jan Ottosson m.fl. Åsarna som også kalles Gullbyn, med referanse til alle skimedaljene. Navnet dukket første gang opp etter OL 1988 i Calgary, da tre av de fire på gull - laget kom fra klubben. Interessant også at seieren gikk til nok en løper med et beskjedent konkurranseprogram fram mot årets viktigste begivenhet.

Honnør til Anders Gløersen for hans bronsemedalje. Og, med det gikk han seg vel inn på stafettlaget? Medaljen er også et resultat av det flotte arbeidet som er gjort i Rustad IL gjennom mange år. Jeg regner med at flagget gikk til topps ved klubbhuset på Bogerudmyra i går. Vel fortjent!

Distanseløperne for menn har 5-mila igjen på søndag. Siden 2007 har norsk distanselangrenn vært reddet av Petter Northug med seks seire. Ingen andre norske løpere har klatret øverst på pallen på åtte år.

I Sapporo vant Lars Berger bingorennet på 15 km fri, og Odd-Bjørn Hjelmeset gullet på 5-mila, i spurt med Frode Estil. Det er ikke mangel på gode norske løpere, men når det gjelder har Petter vært redningsmannen. Fjorårets OL ga også det dårligste distanseresultatet siden Sarajevo 1984.

Gårsdagens to beste norske kommer fra sprintlaget til Arild Monsen. Treneren som har gjort en framifrå dyktig jobb. Han endret noe på den treningsfilosofi laget hadde fulgt ved erkjennelsen av langrennssprint er en ”mellomdistanseøvelse”. Utholdenhetsbasen ble forsterket, og dermed fikk løperne et bedre grunnlag å bygge spesialtreningen på. Som også har resultert i at de hevder seg i distanserenn. Kanskje den tidligere elegante skiløperen fra Molde, og verdensmester i stafett fra 1985, blir den kommende distansetreneren?

Når dette skrives er stafettlaget nettopp offentliggjort. Fem mann var kandidater – to fra sprintlaget (Gløersen og Krogh), to fra private lag (Northug og Dyrhaug), og kun Didrik Tønseth fra distanselaget til Trond Nystad. Det er i tillegg altfor få fra hans landslag som har kvalifisert seg til selve VM–laget. Det er et tankekors. Men, mye hadde selvsagt sett annerledes ut med en frisk Martin Johnsrud Sundby. I form, vel og merke, for det har han ikke vært siden Tour de Ski.

Skal Didrik Tønseth redde landslagets distanse-ære søndag? For å forvente det av Martin i den situasjonen han har vært i, er i meste laget. Men, det er moro at han melder seg klar til start. Måtte hell og lykke følge ham, og de andre også, på veien.

Men, Johan Olsson er for meg distansekongen i mesterskap. Maurice Manificat fulgte opp femte plassen fra 30 km med sølv i går. Han er definitivt også en av verdens beste.