SVENSKEHJELP: Sportssjef Clas Brede Bråthen ønsker at Sverige på sikt skal utvikle hoppere som Anders Fannemel. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVENSKEHJELP: Sportssjef Clas Brede Bråthen ønsker at Sverige på sikt skal utvikle hoppere som Anders Fannemel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norge vil tilby svenskene nødhjelp i hoppbakken

Sportssjef Clas Brede Bråthen åpner for et hoppsamarbeid med Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): De svenske hopperne har ikke akkurat kruttsterke resultater å vise til de siste årene. I Falun stiller Sverige med tre hoppere. To av dem er norske. Christian Inngjerdingen fra Sandvika har en 25. plass fra kontinentalcupen i Sapporo som sin beste plassering. Jonas Sandell fra Tromsø ble nummer 36 i Trondheim i september. 

Helsvenske Carl Nordin har verdenscuperfaring, men så langt denne sesongen har han ennå ikke kvalifisert seg til første omgang. 

Nå ønsker Norge å gi svenskene en hjelpende hånd. Det forteller sportssjef Clas Brede Bråthen. Han har vært i møte med Det svenske skiforbundet.

– Det handler om å starte et samarbeid med Sverige når det kommer til skihopping. Vi vil gjerne at Sverige skal bli en bedre hoppnasjon enn de er nå. Da må vi i hvert fall tilby det vi har å tilby nå, sier Bråthen.

– Ikke kritikk av svenskene
Som et ledd i samarbeidet vil sportssjefen invitere svenske hoppere og ledere til Norge.

– I dag er det slik at det er talentfulle nordmenn som hopper for Sverige. Det vi ønsker er å sørge for en bedre forståelse i Sverige av hva som må til for å nå langt. Da gjelder det å starte med utøvere som er yngre. Vi vil gi dem mulighet til å delta i norske konkurranser, på storsamlinger og trenerutvikling. Det er ikke kritikk av dem som jobber med hopp i Sverige i dag. Det er et ønske om å åpne for et samarbeid som vi på lang sikt begge vil nyte godt av, sier Bråthen.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Det er viktig at en skinasjon som Sverige har VM fra tid til annen. Jeg er usikker på hvor store sjanser man har til å få VM dersom man ikke har skihoppere og kombinertløpere, sier Bråthen.

Mangler en hoppkultur
Siden Jan Boklöv vant verdenscupen sammenlagt i 1988/89 har det vært få svenske lyspunkter i hoppbakken. Mikael Martinsson fikk riktignok noen gode plasseringer tidlig på 90-tallet, men siden den gang har Sverige vært et sort hull på hoppkartet. Bråthen mener en manglende hoppkultur kan være noe av forklaringen. 

– De manglet kulturen. De hadde talentene, og klarte å få resultatene ut av det. De bygget et miljø rundt noen få som var bra, men kulturen i større sammenheng ble ikke bygget, sier Bråthen.