Skeptisk til jamaicansk WADA-skryt

Mads Kaggestad lar seg ikke overbevise like mye som WADA-presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under et besøk på Jamaica, uttalte WADA-president Sir Craig Reedie hvor imponert han er over innsatsen som blir lagt ned for å etablere et effektiv doptesting-program i en av verdens mest suksessrike friidrettsnasjoner.

Vellykket helrenovering

I 2012 ble Jamaicas egne antidoping-organisasjon, JADCO, helrenovert. Et nytt styre kom inn, og Reedie skryter nå av deres innsats i forbindelse med antidopingarbeidet som er blitt lagt ned i etterkant av flere skandaleavsløringer de seneste årene.

Asafa Powell og Veronica Campbell-Brown er de største navnene som har testet positivt. Til sammen er 13 jamaicanske utøvere tatt siden 2008.

– Det ble nylig avholdt et svært vellykket symposium for alle de nasjonale forbundene, hvor det kom klart frem at folket på denne øya kjøper JADCOs budskap i arbeidet for en renere sport, sier Reedie.

Den jamaicanske sportsministeren, Natalie Neita-Headley, understreker hvor seriøst de tar oppgaven.

– Siden den nye regjeringen tok over i 2012, er alle andre budsjetter blitt kuttet på grunn av store økonomiske utfordringer. JADCO har derimot økt sitt. Det betyr flere og bedre tester - noe som viser hvor viktig antidopingarbeidet er for oss.

Ønsker å spre budskapet

Formann i JADCO, Danny Williams, vil at organisasjonen skal bidra til å hjelpe andre nasjoner i sitt arbeid for en renere sport.

– Vi håper å utvikle oss til å bli en organisasjon som WADA kan henvende seg til og si: «Folk i Kenya trenger hjelp - vi foreslår at dere tar ansvar.»

Williams mener nasjonens utøvere trenger en organisasjon å være stolte av.

– Vi jobber mot å bli noe våre utøvere kan dra nytte av i det daglige arbeidet. Det er et stort ansvar i et land med en omdiskutert forhistorie.

Frykter reprise fra 2012

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke like overbevist som WADA-presidenten. Forrige gang Jamaica fikk skryt, endte det med skandale.

– Alle fremskritt er jo positivt, og det er opplagt at de nå har tatt tak i problemet. Men nå må vi huske på at WADA gikk ut og sa omtrent det samme i forkant av OL i 2012, hvor det viste seg at arbeidet overhodet ikke var bra nok.

Foran mesterskapet i London kom det frem at Jamaica ikke gjennomførte tester utenfor konkurranse. Det endte med at lederen for det nasjonale antidoping-byrået gikk av tre uker etter WADA-skrytet.

– Det viste seg at ingenting var i orden den gang. Derfor klarer jeg ikke å stole helt på Reedies uttalelser, men jeg håper selvfølgelig at tiltakene gjennomføres denne gang, sier Kaggestad.

Så gjenstår det å se om jamaicanerne gjør seg fortjent til rosen og har lagt fortiden bak seg for godt. Deres største stjerne, Usain Bolt, virker i alle fall å ha sitt på det rene.