STORTALENT: 16 år gamle Ayumu Hirano fra Japan er et av de største talentetne på herresiden i halfpipe. Nå settes det fokus på å dyrke frem nye halfpipetalenter i Norge også.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STORTALENT: 16 år gamle Ayumu Hirano fra Japan er et av de største talentetne på herresiden i halfpipe. Nå settes det fokus på å dyrke frem nye halfpipetalenter i Norge også.  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Slik skal Norge tilbake i halfpipe-toppen

En gang var vi best der. Nå jobber Snowboardforbundet for å få rekruttere flere talenter i halfpipe. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Målet vårt er å motivere en ny generasjon halfpipeutøvere, understreker generalsekretær i Snowboardforbundet, Lisa Mari Watson overfor TV 2. 

På 1990-tallet var halfpipe Norges paradegren med sølv til Daniel Franck, og bronse til Stine Brun Kjeldaas i Nagano. Pluss tre VM-titler til Terje Håkonsen. 

- Å ha halfpiper å kjøre i er veldig viktig. Man ser på nivået i Norge at det har vært veldig lite halfpiper, og veldig lite satsing på det, sier Håkonsen til TV 2. 

I OL i Sotsji stilte ingen utøvere på start i halfpipe for snowboard. Det mener forbundet det er på tide å gjøre noe med. 

- Vi vil sikre at Wyller blir vedlikeholdt og står hvert år, sikre at tidligere legender/utøvere er med som inspirasjonskilder i de aktivitetene vi lanserer i anlegget (åpne pipe-treninger hver tirsdag og torsdag hele sesongen), og sikre internasjonale og nasjonale arrangement i anlegget, sier Watson. 

Planlegger nasjonalt anlegg

Halfpipen i Wyller har vært avhengig av Oslo kommunes bidrag, både i bygging og vedlikehold. Driften av halfpipen er kun garantert for én sesong av gangen, og koster kommunen 1,5 millioner kroner årlig. 

Siden anleggene er kommersielt driftet går sporten glipp av støtte gjennom for eksempel tippemidler, og stadig færre anlegg i Norge har halfpiper på grunn av høye driftskostnader.

Et nasjonalt anlegg er derfor nødvendig for å sikre talentutvikling mener Watson, og sammen med skiforbundet og Oslo Vinterpark jobbes det med planer for nettopp det. 

Oslo kommune sitt bidrag har vært helt sentralt frem til nå. Men vi er tydelige på at dette er bare en midlertidig løsning. Målet er å bygge et nasjonal anlegg i Wyller for alle snowboardgrener, som kan sikre en langsiktig drift. Vi kommer til å se på noen modeller som kan finansiere det opp over tid. Noe vi har sett på er et bakke i bakke konsept, der eierskapet er delt mellom idretten, kommunen og det kommersielle anlegget, forklarer hun. 

Watson mener en forutsigbarhet er alfa omega for å øke rekrutteringen, og håper at det skal bli en realitet innen få år. 

- Vi må sikre at dette er noe langsiktig, som går over flere tiår. Det er jo veldig ressurskrevende å søke om penger år etter år. Vi må ha en stor søknad nå, også håper vi å få anlegget på plass så fort som mulig. Helst innen fem år, sier hun. 

Garanterer for videre drift 

Hallstein Bjercke (V) er byråd for kultur og næring i Oslo kommune, og forsikrer at hans parti vil kjempe for at halfpipen i Wyller uansett blir driftet frem til et større anlegg eventuelt kommer på beina. 

- Ja, det regner jeg med. Vi har stilt opp for å bygge den, stilt opp med støtte så langt og vi ser verdien av dette for byen, sier Bjercke. 

Denne helga er det Oslo Vinterfestival, med både NM i halfpipe og World Rookie Tour for unge talenter. 

Terje Håkonsen skal ha kurs for unge talenter, og vil bidra for å øke interessen rundt hans paradegren for unge snowboardkjørere. 

-  Jeg skal ha et dagskurs nå, og kanskje ha TAC junior på Vierli seinere i vår. På 90-tallet jobbet jeg på halfpipecamper hele sommeren, og det kommer jeg også til å gjøre en del av fremover, understreker han. 

X Games kan ende i Oslo

TV 2 har tidligere meldt at verdens mest prestisjetunge ski- og snowboardkonkurranse, X Games, kan ende i Oslo neste vinter. Dette vil bli en europeisk versjon av den kjente konkurransen i Aspen. 

En formell søknad er oversendt til kommunen, som skal ta stilling til om de vil bevilge støtten som trengs for å finansiere arrangementet. 

- Det er en fantastisk idé, men om det er en idé som lar seg realisere er det for tidlig å si noe om nå. Vi skal behandle søknaden skikkelig, og i løpet av april håper jeg vi skal ha tatt en avgjørelse, forteller Bjercke. 

Kalenderen for sesongen settes i starten av mai, så det er absolutt siste frist for kommunen. 

- Kommer X Games til Oslo neste vinter skal vi i alle fall ha med et par utøvere i pipe, fastslår generalsekretæren.