CT-SCAN: Den over 1000 år gamle Buddha-statuen blir ført inn i en CT-maskin for å gi forskere et innblikk i alt som gjemmer seg på innsiden av den. Foto: Drents Museum
CT-SCAN: Den over 1000 år gamle Buddha-statuen blir ført inn i en CT-maskin for å gi forskere et innblikk i alt som gjemmer seg på innsiden av den. Foto: Drents Museum

Forskerne trodde at dette var en vanlig statue. På innsiden gjemte det seg en stor hemmelighet

Alle trodde at dette var en feiende flott Buddha-statue. En CT-scan avslørte hva den gjemte på innsiden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år trodde forskere at denne kinesiske Buddha-statuen var av den vanlige sorten.

En ren tilfeldighet viste noe helt annet, skriver ABC. På innsiden gjemte det seg en over 1000 år gammel mumie i lotusstilling.

SITTENDE MANN: CT-scannen viser hvordan mumien sitter på innsiden av statuen. Foto: Drents Museum
SITTENDE MANN: CT-scannen viser hvordan mumien sitter på innsiden av statuen. Foto: Drents Museum

Hvem var han? Hvor kom han fra? Hvordan døde han? Forskernes spørsmål er mange.

Den gullfargede pappmashéstatuen ble nylig CT-scannet på Meander Medical Center i nederlandske Amersfoort for å gi forskerne et dypere innblikk i alt som gjemmer seg på innsiden av den.

Smuglet ut av Kina

Statuen er dekket med lakk og gullmaling, og trolig stammer den fra Sørøst-Kina, og ble smuglet ut av landet under kulturrevolusjonen startet i 1966.

SPENNENDE: Radiologer og forskere studerer CT-scannen. Foto: Drents Museum
SPENNENDE: Radiologer og forskere studerer CT-scannen. Foto: Drents Museum

Statuen havnet hos en samler i Nederland, som i 1996 skulle restaurere den. Da statuen ble løftet opp fra treplanken den satt på, la eieren merke til to puter under statuens knær. Da han fjernet putene, oppdaget han skjelettet. 

Ekspertene tror at mumien, som satt i lotusstilling, en gang var en respektert munk som etter sin død ble tilbedt som et opplyst menneske som bare med sitt nærvær kunne få en slutt på menneskers lidelser.

Mumiens organer var fjernet, og erstattet med papirruller med kinesisk oldtidsskrift. 

Sperret opp øynene

I fjor ble statuen stilt ut på Drents Museum i Nederland. Museets arkeologikurator Vincent van Vilsteren sier til Live Science at eieren sperret opp øynene da han oppdaget mumien.

– Han så rett på munken. Du kan se deler av beina, og vev og huden hans, sier han.

Enn så lenge vet ikke forskerne nøyaktig hvordan mannen ble til en mumie på denne måten, men van Vilsteren sier at det i Japan, Laos og Korea lenge var tradisjoner for selv-mumifisering.

Munkene startet mumifiseringen av seg selv mens de fortsatt var i live, i et håp om å oppnå nirvana. Den ekstremt smertefulle prosessen kunne ta opp mot ti år. Munkene sultet seg sakte for å kvitte seg med fett og væske, slik at forråtnelsesprosessen etter døden ble stanset.

Drakk gift

Da munkene var døden nær, ble munkene lagt i en trekiste eller plassert inni Buddha-statuer. De hadde kun et lite hull til å puste gjennom.

Mot slutten ble munkene servert giftig té fra urushitreet. Giften fører til oppkast, urinutskillelse og svette. Giften sørget også for at mark og insekter, som vanligvis angriper lik, holdt seg langt unna. 

En gang om dagen måtte munken ringe i en liten bjelle for å vise omverdenen at han fortsatt var i live. Så fort ringingen opphørte, ble lufthullet tettet og graven forseglet.

Etter ti år ble den døde munken – hvis han var blitt fullstendig mumifisert – satt i lotusstilling og opphøyet som Buddha. Munkene som hadde råtnet, ble ikke opphøyet. 

– Historiebøkene viser at noen eldre munker gjorde dette, men det er ikke kjent om dette også er tilfelle med denne munken, sier van Vilsteren. 

Statuen ble for første gang vist utenfor Kina i utstillingen «Mummies: Life Beyond Death» på Drents Museum i Nederland. Nå blir den vist frem på The National Museum of Natural History i Budapest, før turen går videre til Luxembourg i mai.