BARE BOM: Nedtur og smørebom for de norske jentene i 10 km i Falun tirsdag.  Marit Bjørgen ble nummer 31 (!).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BARE BOM: Nedtur og smørebom for de norske jentene i 10 km i Falun tirsdag. Marit Bjørgen ble nummer 31 (!). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Den største smøre-
fiaskoen på tjue år

Fredrik Aukland rangerer gårsdagens Falun-fiasko foran Sotsji og Torino-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): Heidi Weng ble beste norske kvinne på 22. plass (!) på tirsdagens 10-kilometer i Falun. Selv de mest pessimistiske ville aldri spådd et slikt resultat før start. TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland mener smørefiaskoen var den største de siste tjue årene.

– Jeg rangerer denne smørefiaskoen som nummer én, foran kvinnestafetten i Sotsji i fjor og Torino-OL i 2006, sier Aukland.

Norge hadde aldri vært så store favoritter som de var før kvinnestafetten i Sotsji. Det endte med en svært skuffende 4. plass. På 15 km klassisk i Torino-OL i 2006 ble Frode Estil beste nordmann på 17. plass. Jens Arne Svartedal, som hadde vunnet 15 km klassisk i Davos helgen før Torino-OL, ble nummer 44. 

Men gårsdagen var enda verre, mener Aukland. Han peker på manglende omstillingsevne som en mulig forklaring. 

– Svenskene klarte det Norge ikke klarte, nemlig å omstille seg raskt. Når man ikke klarer å gjøre raske endringer, må man evaluere selve strukturen og systemet i det norske smøreteamet, sier Aukland.

– Hvorfor klarte ikke Norge det samme som svenskene?

– Det er vanskelig å svare på, men det bør være mulig å ha et alternativt par klart, i hvert fall til de løperne som startet sist. Da Therese Johaug sto på startstreken hadde Astrid Jacobsen allerede tapt 40 sekunder fra toppen av Mördarbacken og ned til stadion. Da bør det være mulig å gi Johaug beskjed om å gå med et annet skipar. Det var ikke mulig for de første norske som startet, men det var i hvert fall mulig for Johaug og Bjørgen, sier Aukland.

– At smøreteamet bommet i første omgang kan skje, men at de ikke klarer å rette det opp er i mine øyne det største problemet med gårsdagen, legger Aukland til.

Det skal nevnes at Charlotte Kalla valgte et skipar som hadde blitt testet før snøfallet like før start. Det tyder på at svenskene hadde skipar som fungerte både i tett snøvær og oppholdsvær. Kalla startet etter Uhrenholdt Jacobsen, men før Johaug, Bjørgen og Weng. Forholdene mens den svenske gullvinneren gikk var omtrent som da de norske gikk, noe som understreker hvor stor forskjell det var på de svenske og norske skiene. Også franskmennene, sveitserne og amerikanerne traff svært bra på de vanskelige forholdene.

I en blogg etter fiaskoen etterlyste Johan Kaggestad alternative løsninger.

– Sannsynligheten for snøfall var stor. Burde det da ikke vært preparert en alternativ skipark, og latt jentene gå på forskjellig struktur/smøring? Ut fra årets resultater ville de fem norske greit plassert seg blant de ti beste, da kunne det vært smart å bruke alternative løsninger? Norge har et smørerteam med stor kompetanse, men det ble bom i dag, som det ble flere ganger i Sotsji. Det er nå tilstanden, skrev Kaggestad.

Aukland mener det hadde vært feil å la kvinnene gå med forskjellige skipar i utgangspunktet.

– Det blir feil løsning. Det er ikke der problemet ligger. De må gå på de skiene de tror er best. Men det blir enten snø eller ikke snø. Da snakker vi om to forskjellige ski. Det er to helt forskjellige, komplette løsninger, sier han.