Fikser ikke biffen:

Bunnplass for luksusbiffen

Gilde garanterer mørhet om man kjøper deres langtidsmørnede biffprodukter. Men må man tømme lommeboka for en mør biff? Matkontrollen har testet om hjemmemørnet billigbiff kan måle seg med de dyre.

For mange av oss betyr biffmiddag ordentlig kosemiddag. Og kose oss gjør vi mye, i Norge spiser vi til sammen omtrent 9.000 tonn med biff av storfe i løpet av et år.

Etter hvert har valgene i kjøttdisken blitt mange, og butikkjedene har biffer i alle priskategorier, både med og uten mørhetsgaranti. TV 2-programmet «Matkontrollen» – som sendes torsdag klokken 20.00 – har undersøkt om man kan garantere mørhet, og testet seks entrecoter fra ulike butikkjeder.

Hvor er Dagros?

Entrecotene i testen varierer mye i pris. Den billigste biffen koster 169,80 per kg, mens testens dyreste er over dobbelt så dyr med en kilopris på 419,-. Panelet gir hver biff et terningkast på smak og på mørhet.

– Hvor er Dagros? Jeg smaker ikke Dagros, utbryter Espen Nersveen under testen.

Espen er mannen bak matbloggen Heia mat. Han blir aldri hundre prosent fornøyd med noen av biffene.

Det samme gjelder resten av panelet som består av Remi Løvhøiden, kjøkkensjef og innehaver av biffrestauranten Trancher, og Gaute Gunleiksrud, en familiefar som vet å kose seg med biff.

Nedtur for testens dyreste

– Dette er biffen for de som liker tørt og syrlig, spøker Espen Nersveen da testens dyreste biff, Jacobs utvalgte entrecote til 419 kroner per kilo, blir servert. Biffen scorerogså dårlig hos resten av panelet.

Gaute Gunleiksrud beskriver den som trevlete og med besk ettersmak. Testens dyreste entrecote blir altså testens taper.

Hjemmemørnet versus Gilde

Det sies at jo nærmere utløpsdato en biff er, jo mørere vil den være. Og det bekrefter Rune Rødbotten som har forsket på kjøttkvalitet i 15 år.

– Kjøttet blir mørere jo lengre det får ligge og man gjerne la det ligge i kjøleskapet i omtrent 10-12 uker. Men lar man det ligge for lenge så blir det råttent og bedervet, så man må bruke sunn fornuft og lukte på det før man spiser det, sier han.

Gilde sier at deres langtidsmørnede biffer har mørnet i minst tre uker. Derfor kjøper «Matkontrollen» en pakke First Price-entrecote, og lar den ligge i kjøleskapet like lenge.

Men First Price-biffen klarer ikke helt å måle seg med Gildes langtidsmørnede. First Price havner midt på treet med terningkast 3, mens Gildes langtidsmørnede vinner testen, dog med terningkast 4.

>

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.