I PERLEHUMØR: Sveriges smøresjef Urban Nilsson strålte som en sol etter kvinnenes 10 km individuell fristil i ski-VM i Falun tirsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I PERLEHUMØR: Sveriges smøresjef Urban Nilsson strålte som en sol etter kvinnenes 10 km individuell fristil i ski-VM i Falun tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sannspådd meteorolog hylles på Sveriges gulldag 

- Om et kvarter slutter det å snø, sa den svenske smøresjefen etter målgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falun (TV 2): De svenske smørerne hadde full kontroll på hvilket vær som ventet Charlotte Kalla på kvinnenes 10-kilometer.

Det svenske laget har med en egen meteorolog i Falun. Tomas Mårtensson kunne spå når det ville begynne å snø nesten ned på minuttet.

– Om et kvarter har han sagt at det vil slutte å snø, sa den svenske smøresjefen Urban Nilsson en stund etter målgang.

Han kunne konstatere at Mårtensson traff blink. Da de norske jentene og smøresjef Knut Nystad tuslet inn i smørebussen, sluttet det å snø.

– Han har vi hatt med på alle mesterskap, og det skal vi fortsette med. Han er en del av gjengen, godeste Mårtensson, sier Nilsson.

– Vi har ingen egen meteorolog, men vi har god kontakt med meteorologer. Vi visste at det kunne komme snø, sier langrennssjef Åge Skinstad.

Det ble hektiske minutter før start da en snøbyge gjorde smøreforholdene vanskelige. Løypen var stengt for testing. Da var gode råd dyre. Det viste seg at svenskene fikk jackpot. Akkurat slik de gjorde under hele Sotsji-OL. 

– Det er jævlig lett å mislykkes på en slik dag. Vi jobber på veldig små marginer, sier Nilsson. 

– Hva var Kallas gullski smurt med?

– Det får du ikke vite. Dessverre, humrer Nilsson.

Det ble en betydelig tyngre dag for smøresjef Knut Nystad.

– Vi får nok aldri svar på hva svenskene smurte med, sier Nystad og legger til:

– Dessverre er det slike ting som skjer. Vi vet ikke hva som gikk galt. Det er like kjedelig som på stafetten i Sotsji. Jeg skulle ønske at det var annerledes, men jeg er kjempestolt av de guttene som står inne i bua og jobber. De gjør en utrolig bra jobb, selv om resultatet ikke viser det. Det er ikke et problem for meg å stå her å ta skylden, sier Nystad, som tror det vil bli flere sammenligninger med det som skjedde i Sotsji.

– Vi kommer alltid til å bli husket for de dårlige løpene. Det gode løpene har vi ikke noe med, sier smøresjefen.

Heidi Weng ble beste norske kvinne på 22. plass. For Therese Johaug endte dagen med en uvant 27. plass. 

– Skiene ble som lim. Det gikk ikke fremover. Ingen av oss norske hadde gode ski, sier Johaug.

– Nå er det viktig å støtte smøreguttene. Vi vet de jobber livet av seg. Det er lov å feile, men det er viktig å evaluere hva som gikk galt, sier Marit Bjørgen.