ULOVLIG HOPPDRESS: Johann Forfang ble disket under lørdagens VM-hopping i HS 100 bakken i Falun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ULOVLIG HOPPDRESS: Johann Forfang ble disket under lørdagens VM-hopping i HS 100 bakken i Falun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mener FIS bør endre utstyrskontrollene

Hoppekspert tror flere jukser i toppen av bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM-debutanten Johann Forfang ble disket etter å ha hatt for stor hoppdress under det første rennet i Falun.

Norge har ved flere anledninger blitt beskyldt for dressjuks. Etter at Forfang ble disket, har debatten blusset opp igjen.

Juniorens trener i Trønderhopp, Håvard Lie, synes Norge ikke er verre enn andre nasjoner når det gjelder å være på grensen med hopputstyret.

– At de noen ganger går over grensa er ikke med viten og vilje, men det er jo alltid en risiko med hoppdresser. Så lenge andre nasjoner jobber hardt, må også vi henge med i utviklinga, sier hopptreneren.

Den tidligere skihopperen mener at FIS heller bør endre hvordan utstyrskontrollene foregår.

– Utstyrskontrollene bør være i toppen av bakken, der utøverne må få grønt lys for å kunne hoppe. Etter et hopp er det så mye som skjer, så da kan fort dressen feste seg litt annerledes, mener Lie.

Bredesen: – Én mann som disker utøverne
Tidligere storhopper og mangeårig NRK-ekspert, Espen Bredesen, støtter opp om forslaget til en endring av hvordan kontrollene utføres.

– Hoppere klarer å manipulere utstyr, ved å for eksempel henge dressen i skoene, sier Bredesen til TV 2, og legger til at dagens kontroller bør økes.

I tillegg til den vanlige kontrollen på sletta etter hoppet, burde det også være en kontroll før de hopper, for å forsikre at ingen endrer på utstyret.

47-åringen mener det bør være en enkel sak å ha en kontrollør fra FIS på toppen av bakken, og at det internasjonale skiforbundet bør se på hvordan de disponerer ressursene for å få bukt med dressjuks i hoppsporten.

– FIS har én mann som kan diske utøvere som trener hele året - på millimeters marginer. Én mann. Kan de ikke spytte inn litt penger her når det betyr så mye?

– I tårnet står det to dommere som hele tiden strykes. Kan det ikke bare da stå tre dommere i tårnet, og få flere til å kontrollere utstyret ordentlig? 

Det viktigste er at alle hopper på likt grunnlag, mener Bredesen.

Skredderen tar på seg skylda
Det er ingen hemmelighet at Norge ligger helt på grensen når det gjelder å tøye grensene med hoppdressene. 

– Jeg synes i utgangspunktet at det er bra man er offensiv og ser mulighetene, bare man ikke jukser, sier Bredesen

At Forfang ble disket i sin første VM-konkurranse beklager den norske skredderen Andreas Vilberg.

– Vi prøvde å tyne litt ekstra, det gikk ikke.  Vi må hele tiden være på limiten, og da skjer det sånne ting som skjer med Johann.

– Er det løperens ansvar, eller tar du ansvar for dem?

– Det kan jeg ta ansvar for, sier den norske skredderen.