Denne mensenkoppen skal erstatte tampong og bind 

Stadig flere kvinner tar i bruk mensenkoppen som et alternativ til bind og tamponger.  – Den er genial, sier Victoria Øverby Steinland (24). Hun har brukt produktet i ett år.

Mens noen fortsatt rynker på nesa, tar flere og flere kvinner i bruk mensenkoppen som et alternativ til bind og tamponger. Victoria Øverby Steinland (24) har nå brukt den i ett år og er veldig fornøyd. 

– Jeg er kjempefornøyd, den er helt genial, sier Victoria. 

Praktisk

Hvis man sammenligner det med bruk av tamponger og bind, har mensenkoppen en rekke praktiske fordeler.

– Det er selvfølgelig en tilvenningfase, men det gikk veldig fort før jeg skjønte at det ble mye enklere å ha menstruasjon med mensenkoppen. Man slipper for eksempel å havne i den situasjonen at man har en tampong for lite, forteller Steinland.

FORNØYD: Etter å ha brukt mensenkoppen i ett år har Victoria Øverby Steinland (24) kun positive erfaringer å dele. Foto: TV 2
FORNØYD: Etter å ha brukt mensenkoppen i ett år har Victoria Øverby Steinland (24) kun positive erfaringer å dele. Foto: TV 2

Hun legger til at til forskjell fra tamponger og bind som må byttes ofte, kan hun nå gå opptil 12 timer uten å vie menstruasjonen en tanke. 

Miljøvennlig og økonomisk

Kvinner bruker og kaster omlag 11.000 tamponger eller bind i løpet av et helt liv. En mensenkopp kan brukes i opptil ti år om man behandler den på riktig måte. Vedlikehold og vask kan enten være å koke koppen, eller vaske den med en mild såpe etter endt bruk.

– Mensenkoppen ble oppfunnet på 1930-tallet, samtidig som tampongene kom. Det var dessverre tampongene som vant fram fordi det lå mer penger i det for produsentene. En mensenkopp koster mellom 200 og 300 kroner, og denne kan du ha i mange år, forklarer homeopat Emili Nova Montana Kirkegaard. 

Emili både selger mensenkopper og har brukt produktet selv i tre år.

Bedre underlivshelse

JA, JA, MENSEN!: Stadig flere kvinner bytter ut tamponger og bind med dette produktet. Foto: TV 2
JA, JA, MENSEN!: Stadig flere kvinner bytter ut tamponger og bind med dette produktet. Foto: TV 2

Mensenkoppen er laget i medisinsk silikon og er helt uten andre tilsetningsstoffer, noe som har en positiv effekt på kvinners underlivshelse.

– Mensenkoppen er bedre enn bind og tamponger fordi den ikke absorberer, men samler opp. Dermed vil den naturlige floraen i underlivet bevares, sier Emili Nova Montana Kirkegaard. 

Dette var den utløsende årsaken til at Victoria tok i bruk produktet.

– Jeg hadde hørt at det var mer skånsomt for kroppen. Andre sanitetsprodukter kan inneholde stoffer som ikke er bra for underlivet, forteller Victoria.

En vanesak

Victoria Øverby Steinland har nå brukt mensenkoppen i ett år, og mener at folk som er skeptiske bør prøve det selv før de uttaler seg negativt. 

– Man bør i alle fall ikke bruke ordet ekkelt, for menstruasjon er en del av kroppen uansett. Dessuten så er ikke nødvendigvis det å bruke tamponger eller bind mindre ekkelt. Det er en vanesakm, tenker jeg. Man trenger nok litt tid til å venne seg til den, men jeg har foreløpig ikke hørt om noen som er misfornøyde, avslutter Victoria.