FIFA-gruppe vil ha VM-finale lille julaften

– Det er et brudd på en flott tradisjon, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

En arbeidsgruppe på oppdrag fra FIFA har sett nærmere på aktuelle datoer for VM i fotball i Qatar i 2022. Tirsdag ble det klart at november og desember anbefales som tidspunkt for mesterskapet.

President i det asiatiske fotballforbundet og leder av arbeidsgruppen, sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, sa tirsdag at FIFA-styret neste måned vil se på mulighetene som foreligger.

– Finale lille julaften
Selv om arbeidsgruppen anbefaler VM i november og desember, åpnes det fortsatt for et VM i januar og februar, noe som ville innebære kollisjon med vinter-OL.

I sitt første utkast foreslår gruppen å spille fra 26. november til 23. desember.

Det betyr at VM-finalen i så fall vil bli spilt lille julaften.

– Det er et brudd på en flott tradisjon. VM i fotball hører til på sommeren. Når det ulykksalige skjer at FIFA tildeler VM til Qatar, og så senere finner ut at det er nærmere 50 grader varmt der om sommeren. For dette var et VM som skulle arrangeres om sommeren. Det var det Qatar la inn bud på og vant. Nå blir det da fossroing og nå ender vi opp med et kanskje noe kortere VM, som går i november-desember, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Det er ventet at FIFA-styret vil fatte et endelig vedtak under sitt møte 19. og 20. mars.

– Noen er bekymret
– Noen er bekymret, men uansett hvilken avgjørelse man faller ned på er det noen som vil stille spørsmål, sa sjeik Salman.

I Qatar kan temperaturen i sommermånedene ofte komme over 40 grader. Det er derfor FIFA ser seg tvunget til å flytte mesterskapet til andre årstider.

Det kommer til å få store konsekvenser for de store ligaene i Europa, som vil være midt i sesongen under VM.

I England vil hele juleprogrammet ryke.

– Det er umulig å spille fotball-VM under Qatars sommersol med 45 grader i skyggen. Da får man et latterlig VM rent sportslig, og det er jo det siste man ønsker seg. I det øyeblikket Qatar ble valgt, så skaffet man seg et problem som var nesten uløselig. Da må en finne alternativer. Nå ser det ut til at man har landet på dette alternativet. Så blir det opp til de store ligaene, for eksempel Premier League, å innrette seg etter det. Det er jo selvsagt svært, svært uheldig, mener Alsaker.

Dersom anbefalingen tas til følge i Zürich i mars, vil det føre FIFA på kollisjonskurs med de store europeiske ligaene, som ville foretrukket at VM ble arrangert i april/mai. (©NTB/TV 2)