STATSADVOKAT: Jan Glent fører saken mot de tre terrrortiltalte i Oslo tingrett. Det er satt av fire uker til saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2
STATSADVOKAT: Jan Glent fører saken mot de tre terrrortiltalte i Oslo tingrett. Det er satt av fire uker til saken. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Terror-tiltalt ville inn i barnehage og «drepe alle fra liten til stor»

De tre norske terror-tiltalte ble avlyttet av politiet. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener å kunne bevise at av to av de tiltalte har sverget troskap til og kjempet for IS i Syria, og at en tredje skal ha kjørt rundt med avsagd hagle og ammunisjon i Bærum. 

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no

PST iverksatte skjult etterforskning mot nå terrortiltalte Valon Avdyli og Djibril Abdi Bashir allerede før de kom tilbake til Norge, den 29. januar 2014. 

PST mener de to var først medlem av al-Qaida eller Jabhat al-Nusra, før denne gruppen skiftet navn til ISIS i 2013. Dette er gruppen vi i dag kjenner som IS.

I statsadvokat Jan Glents innledningsforedrag ble det i dag lest opp flere sitater fra avlyttede samtaler mellom flere av de terrortiltalte. 

Tre menn er tiltalt etter den såkalte terrorparagrafen (§147d):

  • Den somaliske familiefaren Djibil Abdi Bashir (30) er sammen med Valon Avdyli (28) tiltalt for å ha sverget troskap til terrororganisasjonen ISIS, senere kjent som Den Islamske Stat, i perioden fra 21. juni 2013 til 27. mai 2014.
  • De to har også tjenestegjort med våpen for ISIS i Syria.
  • Valon Avdyli er sammen med broren Visar Avdyli (25) også tiltalt for anskaffelse av diverse stridsbekledning, og deretter ha forsøkt å sende dette til broren Egzon Avdyli i Syria. Egzon Avdyli ble drept i Syria mens han kjempet for ISIS 28. april 2014.
  • Alle de tre tiltalte ble pågrepet av PST under en koordinert aksjon 27. mai 2014.
  • Visar Avdyli er også tiltalt for å ha kjørt rundt i Bærum med en avsaget hagle med ammunisjon, i bilen dagen før pågripelsen.

– 13. mai ble vi kjent med en en samtale fra romavlytting dagen før. En av de tiltalte sa på norsk at han: « Hater de vantro, mann, drepe alle fra liten til stor, gå inn i en eller annen barnehage, mann.»

Politiets sikkerhetstjeneste så alvorlig på situasjonen og det ble planlagt at de tre skulle pågripes 27. mai 2014.

– Det ble forstått der og da, ikke som en spøk, men som et uttrykk på hva man lekte med tanken på. Det var rett og slett et usikkerhetsmoment som vi tok alvorlig, sier statsadvokat Jan Glent.

Statsadvokaten understreker at om de hadde trodd at det var en reell trussel, ville de gått til pågripelse umiddelbart. De fortsatte den skjulte etterforskningen fram til de tre ble pågrepet 27. mai.

Har du tips om nordmenn som kjemper for IS i Irak eller Syria? Da vil våre journalister snakke med deg. Sensitiv informasjon bør sendes kryptert. Send oss vanlig epost her.


Hemmelig etterforskning

Det ble gjennomført hemmelig ransakning av de to da de ankom Gardermoen. Da ble det blant annet funnet det politiet mener er håndskrevne testamenter, mobiltelefoner, kamuflasjeklær og syrisk valuta.

Både Valon Avdyli og Bashir var forsiktige og brukte kodeord da de snakket på telefon. Avlyttingen viser at de har god kunnskap om hva som skjer med ISIS i Syria. De kjenner også flere som kjemper for ISIS, og har utvekslet flere hilsener med dem.

Kommuniserte med Bastian Vasquez

Under den hemmelige etterforskningen ble det blant annet benyttet kommunikasjonskontroll  og romavlytting mot flere mobiltelefoner og biler, i tillegg til spaning.

Her ble det blant annet avdekket kommunikasjon med nordmannen Bastian Vasquez, som har vært med på en propagandavideo for IS. Han har fått en ledende rolle i det som nå er kjent som IS, etter lang tid i Syria og Irak.

Vasquez er nå etterlyst internasjonalt for terrorvirksomhet. Det oppstod en diskusjon mellom Vasquez og Avdyli, da førstnevnte mente de hadde stukket av fra ISIS. Avdyli hevdet de hadde fått tillatelse til dette.